Elementele antibalistice din Romania afecteaza securitatea Rusiei, anunta Ministerul rus de Externe, avertizand Alianta Nord-Atlantica si Statele Unite ca este vorba de o decizie gresita si de o incalcare a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

"Instalarea elementelor antiracheta in Romania afecteaza interesele de securitate ale Rusiei", a transmis miercuri MAE rus, potrivit Mediafax.

"Decizia Statelor Unite de a inslata elemente antibalistice in Romania este gresita, existand riscul afectarii echilibrului strategic", a subliniat diplomatia rusa.

"In plus, este vorba de o incalcare de catre Statele Unite a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare", a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din Romania va permite apararea Europei de amenintarile unor tari ca Iranul, a afirmat miercuri Robert Bell, emisarul Pentagonului in Europa, reiterand pozitia Statelor Unite ca elementele antiracheta de la Deveselu nu sunt indreptate impotriva Rusiei. "Acum, NATO va avea capacitatile militare de a apara Europa", a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judetul Olt) in sistemul antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice. "Iranul continua sa suplimenteze capacitatile balistice, iar noi trebuie sa fim pregatiti. Sistemul antiracheta (din Romania - n.red.) nu este indreptat impotriva Rusiei", a subliniat Bell, citat de site-ul agentiei Reuters.

Rusia va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile sa contracareze sistemele antiracheta americane instalate de NATO in Romania si Polonia, a avertizat marti Serghei Karakaiev, seful Comandamentului fortelor strategice ruse. Rusia a inceput sa lucreze la imbunatatirea capacitatilor pentru depasirea sistemului antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice, a spus Karakaiev. "S-a decis acest lucru in contextul in care Statele Unite nu se opresc dupa ce au obtinut si continua imbunatatirea sistemului de aparare antibalistica, inclusiv prin instalarea unor elemente in Europa. De aceea, acordam o atentie speciala optimizarii capacitatilor care sa permita depasirea sistemului antiracheta", a explicat Serghei Karakaiev.

"Rusia va introduce noi tipuri de rachete intercontinentale, care vor avea traiectorii greu de anticipat; de asemenea, vom avea noi mijloace de a depasi sistemul antiracheta NATO", a subliniat Karakaiev. "Fortele balistice ruse sunt capabile sa lanseze atacuri simultane din mai multe directii", a insistat oficialul militar rus. Seful Comandamentului fortelor strategice ruse a avertizat ca, pana in anul 2021, Rusia va avea un numar egal de platforme pentru rachete intercontinentale fixe si mobile.

Recent, Moscova a reiterat ca este "extrem de preocupata" de instalarea sistemelor antibalistice NATO in Romania si Polonia, afirmand ca sunt interzise prin Tratatul privind Fortele nucleare intermediare (INF) si avertizand ca Rusia va lua masuri pentru a se apara. "Suntem extrem de preocupati in legatura cu sistemele antiracheta americane instalate in Romania si in viitor in Polonia, care sunt interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. In mod evident, instalarea acestor sisteme antibalistice in Europa are rolul contracararii Rusiei. Moscova intentioneaza sa ia toate masurile necesare pentru garantarea securitatii", a transmis recent Ministerul rus de Externe.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul si Coreea de Nord.

Rusia a avertizat de mai multe ori ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze "responsabilitatea" montarii acestor sisteme si sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu". In martie 2015, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma ca sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia. Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice in Romania si Polonia reprezinta o sursa de tensiuni cu Moscova. Rusia considera ca sistemele militare sunt indreptate impotriva sa, desi Alianta Nord-Atlantica a dat asigurari ca sunt vizate capacitatile balistice ale unor tari precum Iranul si Coreea de Nord.