Autoritatile elvetiene monitorizeaza activitatea de pe retele de socializare a circa 400 de presupusi militanti islamisti din tara care ar putea reprezenta amenintari la adresa securitatii nationale, potrivit unui raport al Serviciul federal de informatii NDB, transmit Reuters si Mediafax.

Elvetia nu constituie o tinta principala pentru militantii islamisti pentru ca nu face parte din coalitia internationala care lupta impotriva unor retelei teroriste precum Stat Islamic, dar, cu toate acestea, nivelul de amenintari la adresa securitatii a crescut, se arata in raportul anual al NDB.

Raportul dezvaluie o fotografie in care apare un pasaport elvetian langa o centura exploziva, fotografie care ar fi fost postata online de un presupus militant de origine elvetiana care ar fi calatorit in Orientul Mijlociu.

De asemenea, apare si o inregistrare video apartinand retelei teroriste Stat Islamic in care este infatisat steagul Elvetiei alaturi de alte 60 de state, posibile tinte ale militantilor teroristi.

"Exista o posibilitate destul de mare ca atacurile in Elvetia sa fie comise de indivizi care sa actioneze singuri sau de grupuri mici astfel incat atacurile sa fie comise cu putina pregatire si efort logistic minim", avertizeaza raportul NDB.

Autoritatile elvetiene urmaresc indeaproape presupusi militanti islamisti care se intorc in Elvetia din alte tari, in principal din Siria. Un tribunal elvetian a condamnat luna trecuta trei irakieni pentru terorism.

Parchetul federal elvetian a precizat luni ca peste 60 de dosare sunt deschise pe numele unor presupusi militanti islamisti.