Presedinta Braziliei, Dilma Rousseff, s-a declarat joi "foarte trista" pentru ca este victima unei "nedreptati" in procedura de demitere cu care se confrunta si al carei rezultat ar putea sa o indeparteze de la putere inainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din luna august, scrie AFP, citata de Agerpres.

Daca va fi impiedicata sa participe la ceremonia de deschidere a primelor Jocuri Olimpice din America de Sud, Dilma Rousseff a afirmat ca va fi "foarte trista, pentru ca este corect sa spunem ca am depus eforturi mari pentru organizarea acestor Jocuri", a declarat ea pentru canalul american de televiziune CNN.

"Dar sunt foarte trista, si chiar mai mult, din alt motiv: fiindca cel mai rau lucru pentru o fiinta umana este sa fie victima unei nedreptati. Iar eu sunt victima actualei proceduri de demitere", a adaugat ea.

Postul de televiziune a difuzat cateva fragmente din interviul realizat la Brasilia si a carui versiune integrala urma sa fie prezentata in cursul zilei.

Senatul Braziliei trebuie sa decida, in a doua saptamana a lunii mai, daca o va indeparta de la putere pe Dilma Rousseff cu deschiderea procesului pentru ca a cosmetizat in mod intentionat conturile publice. Sondajele efectuate de presa braziliana arata unanim ca opozitia va dispune de aceasta majoritate.

"Voi lupta pentru a supravietui", a mai spus ea. "Nu voi lupta doar pentru mandatul meu, dar si pentru ca apar procesul democratic care guverneaza viata politica a Braziliei", a continuat Dilma Rousseff.

Daca Senatul voteaza cu majoritate simpla continuarea procedurii de demitere, aprobata cu o larga majoritate de Camera Deputatilor pe 17 aprilie, ea va fi nevoita sa paraseasca postul in asteptarea votului final al senatorilor la finalul procesului. O majoritate de doua treimi va fi necesara pentru a pronunta demiterea definitiva.

Odata indepartata de la putere, Dilma Rousseff va fi inlocuita de vicepresedintele tarii, Michel Temer, care i-a devenit adversar si actioneaza deja pentru formarea unui nou guvern. Ea il acuza ca a tradat-o si a conspirat pentru a o demite, intr-o batalie pentru putere care divizeaza tara lovita de recesiunea economica.