Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi ca scaderea afluxului de migranti care ajung pe coastele europene ofera o sansa UE sa isi consolideze planurile pentru protejarea frontierelor sale externe, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Pentru ca numarul refugiatilor care vin in Europa s-a redus, avem oportunitatea de a gasi impreuna o solutie europeana", a declarat Angela Merkel la finalul unei intalniri cu premierul olandez Mark Rutte.

Cancelarul german si o delegatie europeana la nivel inalt urmeaza sa viziteze la sfarsitul acestei saptamani o zona din apropierea frontierei turco-siriene pentru a asigura monitorizarea acordului UE-Turcia vizand sa lupte impotriva crizei migratorii, cea mai grava de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Printre acesti migranti se afla numeroase persoane care fug din fata conflictelor din Orientul Mijlociu, dar si refugiati economici care cauta o viata mai buna.

Luna trecuta, Uniunea Europeana a incheiat un acord cu Ankara, potrivit caruia Turcia trebuie sa ii primeasca pe toti "migrantii ilegali" care ajung in insulele grecesti, in schimbul a milioane de euro ajutoare pentru refugiati, dar si al unor concesii politice.

Potrivit sefei cabinetului german, un efort european este necesar pentru a se ajunge la "o migratie controlata, legala cu vecinii nostri".

"Fie Europa isi protejeaza frontierele cele mai indepartate, fie vom face inapoi un pas si mai mare", a adaugat cancelarul federal, dupa o vizita in orasul olandez Eindhoven.

Anul trecut, Germania a primit 1,1 milioane de solicitanti de azil.

"Vedem ca cifrele fluxului migratoriu scad. Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar primele semnale sunt pozitive", a declarat Mark Rutte in cursul unei conferinte de presa comune.

Angela Merkel urmeaza sa se intalneasca luni la Hanovra (nordul Germaniei) cu presedintii american, Barack Obama, si francez, Francois Hollande, precum si cu premierii britanic, David Cameron, si italian, Matteo Renzi. Cu acest prilej, imigratia va face parte din temele aflate pe agenda discutiilor.