Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a anuntat luni ca va candida pentru a un al saselea mandat dupa ce initial afirmase ca nu va mai intra in cursa electorala, invocand nesiguranta politica din tara, relateaza DPA, informeaza Agerpres.

Presedintele in varsta de 72 de ani a fost ales pentru prima data in 1996, fiind cel mai recent reales in 2012. Alegerile prezidentiale vor avea loc in Islanda la 25 iunie.

Functia este in mare parte ceremoniala, dar Grimsson si-a folosit pozitia pentru a bloca legislatia propusa de guvern cu care nu a fost de acord si a cerut ca mai multe chestiuni sa fie supuse unui referendum. De asemenea, el are un rol cheie in formarea guvernului.

Grimsson a declarat ca a primit scrisori, telefoane si alte mesaje in care i se cerea sa-si schimbe decizia - anuntata in discursul de Anul Nou - de a nu mai candida la alegerile prezidentiale.

El a declarat luni in cadrul unei conferinte de presa ca evenimentele "din ultimele zile au avut un efect considerabil asupra deciziei mele", referindu-se la recenta demisie a prim-ministrului Sigmundur David Gunnlaugsson, care impreuna cu sotia sa a fost legat de dezvaluirile din cadrul scandalului "Panama Papers".

Ambii au negat ca ar fi comis ceva ilegal, dar dezvaluirile au declansat proteste publice si apeluri la organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Dupa demisia lui Gunnlagusson, guvernul de centru-dreapta a anuntat ca va organiza alegerile mai devreme, in loc de aprilie 2017, cum era prevazut.

Pana in prezent, 15 candidati si-au anuntat intentia de candida pentru functia de presedinte. Grimsson a declarat presei ca "oamenii vor trebui sa decida cine va detine functia".

Inainte de a deveni presedinte, Olafur Ragnar Grimsson a fost membru al parlamentului. Profesor de stiinte politice, el a lucrat si ca editor de ziar si a fost ministru de finante intre 1988 si 1991.