Nicolas, un tanar jihadist francez in varsta de 31 de ani, de origine sud-coreeana, care s-a intors anul trecut in Franta dupa 16 luni petrecute in Siria, sustine ca a avertizat autoritatile din tara sa in legatura cu un atac iminent al Statului Islamic care va viza Franta sau Belgia. Nicolas a stat de vorba cu agenti ai Directiei Generale pentru Securitate Interna din Franta pe 24 si 25 iunie 2015, cu aproape 5 luni inaintea seriei de atentate teroriste care a lovit Parisul pe 13 noiembrie. El afirma ca a avertizat autoritatile ca Franta sau Belgia va fi tinta unui atentat de amploare pregatit de jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, omul considerat creierul atacurilor de la Paris, scrie Le Journal de dimanche.

In vara anului 2014, Nicolas se ocupa de restaurantul sau cu specific marocan din Raqqa, oras sirian cunoscut ca fief al Statului Islamic. Restaurantul era frecventat de jihadisti francezi si belgieni.

Printre ei se afla si Abdelhamid Abaaoud, creierul atentatelor din 13 noiembrie, care pregatea un masacru si oferea la acea vreme 50 de mii de euro pentru fiecare spion-cheie care ar fi ajutat la pregatirea unui atentat de amploare in Europa.

Dezgustat de ceea ce vedea in Siria, Nicolas s-a predat in anul 2015 autoritatilor turce, care l-au repatriat in Franta. Audierea celor reveniti din Siria este o rutina pentru autoritatile franceze, insa tanarul Nicolas sustine ca a oferit informatii cruciale.

Cei in situatia lui Nicolas nu sunt insa intotdeauna crezuti de autoritati, mai ales cand cer in schimbul informatiilor pe care le ofera eliberarea.

Atentatele de la Paris, comise pe 13 noiembrie 2015, s-au soldat cu moartea a 130 de persoane si ranirea altor cateva sute.

Abdelhamid Abaaoud a fost ucis la cinci zile dupa atentatele de la Paris, intr-un raid al politiei.