Regiunea Nagorno-Karabah, disputata intre Erevan si Baku, "va reveni intr-o zi" la Azerbaidjan, "proprietarul sau original", a sustinut luni presedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Karabahul va reveni intr-o zi, fara nicio indoiala, la proprietarul sau original, va apartine Azerbaidjanului", a declarat in timpul unui discurs televizat presedintele Erdogan, care si-a multiplicat mesajele de sustinere pentru Baku, dupa reluarea ostilitatilor in regiune la sfarsitul saptamanii trecute, soldate cu cel putin 33 de morti in ambele tabere.

Confruntarile armate, cele mai sangeroase de la acordul de incetare a focului instituit intre Erevan si Baku in 1994, s-au sodat de asemenea cu peste 200 de militari si civili ucisi.

Prezentand "condoleantele" sale apropiatilor "martirilor" azeri, seful statului turc a declarat: "Aceasta opresiune nu va continua la nesfarsit".

Acest conflict, ale carui origini dateaza de mai multe secole, dar care s-a cristalizat in perioada sovietica cand Moscova a atribuit acest teritoriu locuit in majoritate de armeni republicii socialiste Azerbaidjan, intervine intr-o regiune a Caucazului strategica pentru transportul de hidrocarburi, aproape de Iran, de Trucia si la portile Orientului Mijlociu.

Escaladarea militara intervine de asemenea intr-un moment in care Rusia, care mentine bune relatii cu Armenia, si Turcia, aliat traditional al Azerbaidjanului, traverseaza o grava criza diplomatica, pe fondul razboiului cu Siria.

Turcia, care are puternice legaturi culturale si lingvistice cu Azerbaidjanul, este un aliat esential pentru Baku. Nu are in schimb relatii diplomatice cu Armenia, din cauza diferendului privind masacrul armenilor din 1915, sub Imperiul Otoman, calificat de catre Erevan drept genocid, dar pe care Ankara refuza sa-l recunoasca.

"De la inceput, Turcia a fost alaturi de Azerbaidjan si va ramane si pe viitor", a mai afirmat Erdogan, numindu-l "frate" pe omologul sau azer Ilham Aliyev.