F-16 care zboara singure, sateliti care se feresc de rachete, flote de nave sau submarine fara echipaj sunt in curs de dezvoltare de catre Pentagon si industria militara americana, a anuntat numarul doi al Pentagonului, citat de AFP.

Intr-o conferinta organizata miercuri de Washington Post, secretarul adjunct al Apararii, Robert Work, a oferit cateva date legate de noile arme care au parasit domeniul stiintifico-fantastic pentru a intra in cel al realitatii apropiate.

Iar strategii ministerului american al Apararii se pregatesc de asemenea pentru un camp de batalie unde inamicul amplaseaza masini automate dotate cu putere de foc, chiar daca acest gen de arma nu face parte din arsenalul vizat de Statele Unite, spune el.

"Nu vom delega autoritatea de a ucide unei masini", a sustinut Work, care conduce eforturile tehnologice ale Pentagonului.

Dar pozitia americana s-ar putea schimba daca adversarii nu vor dovedi aceleasi scrupule, a lasat acesta sa se inteleaga.

"Am putea sa ne confruntam cu un dusman care se arata mai inclinat decat noi sa delege aceasta putere masinilor", a explicat Work.

"Si pe masura ce aceasta concurenta capata forma, va trebui sa luam cele mai bune decizii pentru a face fata", a adaugat el.

Printre armele autonome in curs de dezvoltare de catre americani, un avion de vanatoare F-16 semi-autonom care va zbura fara pilot si va insoti in misiuni aparatele F-35, avioanele invizibile de vanatoare de generatia a 5-a care ar urma sa devina pilotul aviatiei americane de lupta.

"Se va face", a spus Work. "Ma astept mai intai sa vad aceste avioane fara pilot, ma astept sa vad sisteme automate submarine peste tot, ma astept sa vad sisteme automate la suprafata marilor", a spus el.

Pentagonul vizeaza si camioane fara pilot, care se vor deplasa in convoi in zonele periculoase sau minate precum cele care au ucis sute de soldati in Irak si in Afganistan.

Companii precum Google au construit deja masini automate experimentate pe strazile americane. Dar, potrivit lui Robert Work, provocarea este mai dura pentru Pentagon deoarece camioanele vor trebui sa faca fata oricarui tip de teren.

Printre celelalte proiecte ale Pentagonului, sateliti care, atunci cand vor fi pe orbita, vor fi capabili sa se miste singuri pentru a evita rachete anti-satelit de care se tem strategii americani.

Emergenta armelor autonome ingrijoreaza din ce in ce mai mult oamenii de stiinta, ONU si aparatorii drepturilor omului.

In iulie anul trecut, la Buenos Aires, cateva mii de cercetatori si personalitati, printre care celebrul Stephen Hawking, au lansat un apel pentru interzicerea armelor ofensive autonome, atragand atentia asupra pericolului unor erori la tinte sau in cazul in care cad pe mana teroristilor.