Primele pasapoarte ale autoproclamatei 'Republici Populare Donetk' (DNR) au fost distribuite miercuri in acest fief al rebelilor prorusi din estul Ucrainei, informeaza AFP si Agerpres.

Primul pasaport a fost inmanat 'presedintelui' DNR, Aleksandr Zaharcenko, in timpul unei ceremonii desfasurate intr-o sala a serviciilor pentru imigratie. Apoi, el insusi a inmanat 16 pasapoarte unor adolescenti care au implinit 16 ani in timpul conflictului, care a dus, de la declansarea lui in aprilie 2014, la moartea a circa 9.

200 de oameni. Cu toate acestea, Federatia Rusa nu a recunoscut oficial republica rebela si deocamdata nu se poate spune cu exactitate daca acest pasaport va fi valabil pe teritoriul rus. Actul de identitate al separatistilor seamana foarte mult cu pasaportul rus: un vultur bicefal pe o coperta de culoare rosie. Insa pe emblema este scris 'Republica Populara Donetk'. Zaharcenko a precizat ca nu este necesar ca locuitorii sa-si predea pasapoartele ucrainene, contrar zvonurilor, dar ca este obligatoriu ca 'toti cei care vor sa fie cetateni ai DNR si vor sa voteze in alegeri' sa primeasca un pasaport al DNR.

Intrebat ce va face el cu pasaportul sau ucrainean, Zaharcenko a raspuns: 'Sincer, voi trage in el'. Intensitatea luptelor dintre armata ucraineana si rebelii prorusi s-a redus in mod semnificativ dupa instaurarea unui nou armistitiu in septembrie, insa violentele sunt inca frecvente si mai ales minele care abunda in zona de razboi continua sa agraveze bilantul conflictului. Negocierile de pace raman cu toate acestea intr-un punct mort de mai multe luni, Kievul si Occidentul acuzand Rusia ca ii sustine militar pe rebeli, acuzatie respinsa de Moscova.