Presedintele Statelor Unite Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin au discutat prin telefon despre "retragerea partiala" a fortelor ruse din Siria, anuntata luni de Kremlin spre surpriza generala, a declarat Casa Alba, informeaza Reuters si AFP.

Cei doi lideri au discutat despre "anuntul presedintelui Putin al unei retrageri partiale a fortelor ruse din Siria si etapele urmatoare necesare pentru punerea completa in aplicare a incetarii ostilitatilor", a precizat executivul american intr-un comunicat, citeaza Agerpres.

Obama a salutat reducerea violentei de la inceputul incetarii ostilitatilor, dar a subliniat ca continuarea actiunilor ofensive de catre fortele guvernului sirian risca sa submineze eforturile de pace, potrivit comunicatului.

Obama a remarcat de asemenea unele progrese in eforturile de asistenta umanitara in Siria si a subliniat necesitatea ca fortele guvernului sirian sa permita accesul liber pentru asistenta umanitara, a declarat Casa Alba.

Putin i-a declarat lui Obama ca fortele ruse vor incepe sa se retraga din Siria, dupa ce au completat "sarcinile lor principale" in lupta impotriva terorismului, a anuntat, pe de alta parte, Kremlinul, citat de Reuters.

"Presedintii au cerut o intensificare a procesului pentru o solutionare politica a conflictului din Siria si si-au exprimat sprijinul pentru discutiile ONU ce incep la Geneva intre guvernul sirian si opozitie", a adaugat Kremlinul.