Ministrul austriac al Afacerilor externe a cerut joi Greciei sa inceteze sa lase migrantii care ajung pe teritoriul sau sa isi continue drumul spre nordul Europei si sa ii gazduiasca in asa-numitele "hotspots", potrivit AFP.

"Trebuie sa punem capat politicii Greciei care consta in a lasa sa treaca (migrantii) spre Nord", a declarat Sebastian Kurz, intr-un interviu publicat de cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

"Nu este posibil ca cei care reusesc sa ajunga pana in Grecia sa fie autorizati sa isi continue drumul", a adaugat el.

"Lucram pentru ca Grecia sa isi construiasca 'hotspots' cu ajutorul UE, pentru a se ocupa de oameni - si facem presiuni ca nimic sa nu treaca", a adaugat seful diplomatiei austriece, a carui tara si-a inasprit net pozitia fata de refugiati in ultimele saptamani, optand pentru o politica de cote de intrare.

Prin "hotspots" sunt desemnate centrele de inregistrare si selectionare a refugiatilor si migrantilor in curs de instalare in Grecia si in Italia, doua dintre principalele porti de intrare in UE.

Grecia, care gazduieste 23.000 de migranti si se confrunta cu o situatie dificila la granita cu Macedonia, unde mii de migranti sunt blocati in urma restrictiilor impuse de tara vecina, a deschis la jumatatea lunii februarie patru dintre cele cinci hotspots promise pe insulele sale, cu mai multe luni de intarziere.

Prin aceste hotspots, finantate de UE, "propune sa ii ajutam pe cei care au nevoie sa fie protejati, dar nu le permitem sa isi continue traiectoria", a subliniat ministrul austriac.

Potrivit lui Kurz, deschiderea granitelor europene, in septembrie 2015 - decisa concertat de Austria si Germania - a fost o "grava eroare" care trebuie rapid corectata.

Cancelarul german Angela Merkel militeaza impotriva izolarii Greciei in acest dosar. Dar aceasta a cerut ca refugiatii sa foloseasca cu prioritate centrele de primire din Grecia.

"Refugiatii nu au dreptul sa aleaga in ce tara vor sa ceara azi", a subliniat ea.