Statele Unite si-au avertizat cetatenii sa fie pregatiti sa paraseasca Irakul in cazul in care ar avea loc un colaps catastrofal al celui mai mare baraj, aflat langa Mosul, transmite Reuters.

Barajul Mosul, vedere aerianaFoto: Captura Youtube.com

Oficialii irakieni au incercat sa minimizeze acest risc, dar Washingtonul isi indeamna cetatenii sa-si faca de acum planuri pentru acest caz.

Un mesaj american privind riscurile de securitate citeaza estimari potrivit carora, Mosul, cel mai mare oras din nordul Irakului, acum aflat sub controlul Statului Islamic, ar putea fi inundat pana la un nivel de 21 de metri de apa in doar cateva ore.

Orase aflate mai jos pe raul Tigris, precum Tikrit, Samara si capitala irakiana Bagdad ar putea fi inundate pana la niveluri mai mici, dar tot semnificative, in 24-72 de ore.

Statul Islamic a capturat barajul in august 2014, provocand temeri ca ar putea sa-l arunce in aer si sa dezlantuie un perete de apa asupra oraselor Mosul si Bagdad ce ar putea ucide sute de mii de oameni.

Barajul a fost recucerit doua saptamani mai tarziu de fortele guvernamentale irakiene, dar intreruperea operatiunilor de mentenanta a crescut posibilitatea unei fisuri.

O companie italiana a primit contractul pentru reparatii urgente la baraj, care are probleme structurale de la constructia realizata in anii ’80 si care necesita ingrijiri constante pentru mentinerea integritatii structurale.