Despre foarte probabilul viitor presedinte al Rusiei a inceput sa se vorbeasca des in ultima vreme, dupa ce a fost nominalizat de catre Vladimir Putin. Cine este insa sotia lui Dmitri Medvedev? O intrebare legitima atita timp cit se spune ca in spatele oricarui barbat puternic se afla o femeie pe masura.

Pentru publicul larg, sotia succesorului – Svetlana Medvedeva – este o figura aproape necunoscuta. In schimb, oamenii de cultura si mondenitatile o cunosc destul de bine pe aceasta doamna eleganta. Unul din apropiati este designerul Valentin Iudaskin, cu a carui sotie este buna prietena.

De altfel, Svetlana se imbraca la aceasta casa de moda de mai bine de doi ani. In general, viitoarea prima doamna a Rusiei incearca sa nu scape nici o prezentare de moda organizata la Moscova. La o recenta receptie de la ambasada italiana, a venit impreuna cu sotia regizorului si actorului Nikita Mihalkov, Tatiana.

„Svetlana este o rusoaica frumoasa. Intotdeauna fireasca, fara ifose si aere de vedeta. Eleganta si mereu pusa la punct, prefera tinutele decente si feminine”, spune scriitorul satiric Valentin Vinokurov. Pe viitoarea sa sotie, Dmitri Medvedev, a intilnit-o in urma cu 35 de ani, in scoala primara.

Fiica de militar, Svetlana Linnik invata intr-o clasa paralela, iar invatatoarele celor doi copii mergeau frecvent impreuna la plimbare cu micutii lor elevi. Mai tirziu, blonda cu ochi albastri a ajuns una din cele mai frumoase absolvente ale scolii. „Mult timp nimeni nu a banuit nimic in legatura cu sentimentele celor doi.

De altfel, comportamentul lor nu trada ceva deosebit. Atita doar ca in recreatii eram mai tot timpul impreuna”, isi aminteau profesorii. Dupa terminarea scolii, Medvedev a intrat la facultatea de drept, unde ulterior a predat dreptul civil. Svetlana a terminat institutul de finante si economie. In 1989 Linnik a devenit Medvedeva. sapte ani mai tirziu, se nastea primul lor copil – Ilia.

La 11 ani dupa acest eveniment, Dmitri Medvedev, declara ca este absolut justificata prezenta sotului alaturi de sotie in timpul nasterii, desi el nu a asistat la venirea pe lume a fiului sau. „Este ceva firesc. imi amintesc cum a fost la mine: am ramas pina aproape de momentul suprem, dar nu am stat pina la final”, recunostea vicepremierul intr-o discutie cu ziaristii.

Vestea numirii lui Medvedev in functia de sef al administratiei prezidentiale a fost primita cu calm. „Cu toate ca nu era deloc incintata de gindul de a ma vedea tot mai rar”, declara, la acea data, chiar Medvedev. Intr-adevar, la manifestarile oficiale, vicepremierul apare, de regula, singur: in timpul asta, Svetlana participa la actiuni de binefacere si serate mondene.

Din aprilie 2007, sotia primului pretendent la fotoliul de presedinte al Rusiei, in virsta de 42 de ani, conduce programul de pregatire „culturala si spirituala a viitoarelor generatii ale Rusiei”, initiat de Patriarhul Aleksei al II-lea. Svetlana patroneaza o casa-internat din Sankt-Peterburg, unde traiesc 316 copii cu retard mental. Nu se cunosc susele de venit al sotiei prim vicepremierului.

In ultimul an, Svetlana s-a schimbat mult: a slabit, si-a schimbat coafura si a inceput sa apara in public in tinute „de afaceri”. Ceea ce inseamna ca pregatirea pentru noua misiune a inceput cu ceva timp in urma. O schimbare similara se observa si la Medvedev: a scapat de citeva kilograme bune, si-a inlocuit vechile costume, cam „chinuite” cu unele elegante, din tesaturi scumpe.