China a desfasurat doua baterii antiaeriene ale unui sistem sofisticat de lansatoare de rachete sol-aer intr-o insula disputata in Marea Chinei de Sud, au relatat miercuri agentia germana de presa DPA si canalul de televiziune american Fox News, citate de Agerpres. Potrivit unor imagini din satelit, doua baterii cu opt lansatoare de rachete si un radar au fost instalate in insula Woody, o parte din contestata Insula Paracel in Marea Chinei de Sud.

Respectivele baterii de rachete au fost amplasate in insula Woody saptamana trecuta, conform informatiilor postului de televiziune american. Autenticitatea imaginilor din satelit, provenind de la ImageSat International, a fost confirmata de un oficial de la Washington. Conform acestuia, este vorba de sisteme antiaeriene cu raza lunga de actiune de tipul HQ-9.

China si unele din statele vecine - Japonia, Vietnam si Filipine - sunt in dezacord in ceea ce priveste frontierele maritime si zonele economice exclusive in Marea Chinei de Sud si in Marea Chinei de Est.

"Partile interesate ar trebui sa colaboreze in vederea mentinerii pacii si a stabilitatii in regiunea Marii Chinei de Sud", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Taiwan, generalul David Lo, citat de DPA. 'Ei (chinezii) ar trebui sa evite orice miscare unilaterala care ar duce la cresterea tensiunilor', a mai spus el.