Numarul victimelor civile de pe urma razboiului din Afganistan a atins un nou record in 2015, al 7-lea an la rand de conflict, in contextul in care violentele se extind in toata tara odata cu retragerea trupelor internationale, anunta duminica ONU intr-un raport, conform Reuters.

Cel putin 3545 de noncombatanti au murit si alti 7457 au fost raniti in conflicte anul trecut, cu 4% mai mult decat in 2014, a anuntat organizatia in raportul sau anual cu privire la pagubele civile.

"Raul facut civililor e inacceptabil", a declarat Nicholas Haysom, seful Misiunii de Ajutorare ONU din Afganistan.

Luptele dintre fortele guvernamentale, sustinute de vestici, si grupurile de insurgenti au insemnat ca si mai multi civili au fost prinsi la mijloc, au scris investigatorii in raport, vorbind in special despre doua conflicte ce au dus la cresterea numarului victimelor.

Luptele intense din orasul nordic Kunduz, ce a cazut pentru o scurta perioada de timp in mainile Talibanilor in septembrie, si valul de sinucigasi cu bomba, ce au omorat si ranit sute de oameni in Kabul anul trecut, au reprezentat principalii factori din spatele cresterii numarului victimelor, in conditiile in care in toate celelalte zone, numarul acestora a scazut.

"In 2015, in majoritatea zonelor din Afganistan, pagubele civile s-au imputinat", a declarat intr-o conferinta de presa Danielle Bell, directorul programului ONU pentru drepturile omului din Afganistan.

Conflictele de la sol au reprezentat principala cauza pentru aparitia victimelor civile, urmate fiind de capcanele cu bomba si atacurile sinucigase.

Femeile si copiii au fost puternic afectati, in conditiile in care victimele in randul femeilor a crescut cu 37% iar in randurile copiilor cu 14 procente.

Numarul civililor ce au cazut victime fortelor internationale a crescut cu 9 procente si a fost in mare parte atribuit unui atac aerian american din luna octombrie asupra unui spital al grupului Medici Fara Frontiere ce a dus la moartea a 42 de medici, angajati, pacienti si mebrii ai familiilor acestora, si ranind alti 43.

In total, 103 civili au fost omorati si 67 raniti de fortele straine anul trecut, s-a anuntat in raport.

O declaratie a presedintelui Ashraf Ghani ii acuza pe Talibani de incalcarea legilor internationale. Acesta spunea ca fortele de securitate afgane au trecut prin sesiuni sistematice de antrenament pentru a asigura protejarea civililor si au fost raspunzatori pentru investigarea acestor prevederi.

Grupul taliban a respins raportul, descriindul drept "propaganda intocmita la indemnul fortelor de ocupatie" si anuntand ca guvernul de la Kabul, alaturi de aliatii sai americani, au reprezentat cauzele principale pentru numarul mare de morti si raniti.