Presedintele american Barack Obama a reafirmat marti, intr-o convorbire telefonica cu premierul britanic David Cameron, sprijinul Statelor Unite fata de Regatul Unit parte integranta a Uniunii Europene, informeaza AFP si Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Casei Albei, Cameron l-a informat pe Obama despre stadiul negocierilor cu liderii UE vizand "reforma" locului tarii sale in blocul celor 28 de state.

"Presedintele a reafirmat sprijinul constant al Statelor Unite pentru un Regat Unit puternic intr-o Uniune Europeana puternica", potrivit acestui comunicat.

Politicienii britanici eurosceptici, inclusiv cei din randurile conservatorilor premierului David Cameron, au primit cu raceala propunerile de reforma a Uniunii Europene pe care presedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a avansat marti in incercarea de a evita un Brexit (iesirea Marii Britanii din UE).

Printre propunerile ce trebuie aprobate la urmatorul Consiliu European se numara in special posibilitatea ca un stat membru al UE sa poata suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigrantii comunitari nou-veniti si acceptarea unui asa-numit mecanism al "cartonasului rosu", prin care parlamentele nationale sa poata bloca o initiativa legislativa a Comisiei Europene daca cel putin 55% din parlamente voteaza impotriva ei.

Cameron, reales in mai 2015, a promis ca va organiza un referendum sub presiunea eurofobilor UKIP si aripii eurosceptice a propriului partid, cu riscul de a provoca o noua criza majora intr-o UE deja zdruncinata de criza migratiei.

Referendumul ar putea fi organizat, potrivit mass-media, la 23 iunie. Potrivit sondajelor, britanicii sunt foarte impartiti, aminteste France Presse.