Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca liderul sovietic Vladimir Lenin, mort in 1924 si in continuare venerat de multi rusi, este vinovat de prabusirea URSS, relateaza AFP.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

"Trebuie ca ideile bune sa conduca si la rezultate bune, nu cum a fost cazul cu Vladimir Ilici" Lenin, a declarat Putin, intr-o reuniune a consiliului prezidential pentru stiinte si educatie.

Ideile lui Lenin sunt cele care "in cele din urma au condus la caderea Uniunii Sovietice", in 1991, a apreciat presedintele rus, intr-o critica neobisnuita la adresa sefului Revolutiei bolsevice din 1917.

"A pus o bomba sub cladirea denumita Rusia si aceasta a explodat ulterior", a continuat Putin, care se arata adeseori nostalgic fata de epoca sovietica.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a incercat ulterior sa minimizeze importanta acestor cuvinte.

"Presedintele nu a facuta decat sa isi spuna punctul de vedere (...). Fiecare om, inclusiv presedintele, are dreptul sa aiba propria interpretare fata de rolul unei personalitati sau alta din istorie", a subliniat el.

Dmitri Peskov a afirmat ca o eventuala inmormantare a lui Lenin "nu este la ordinea zilei".

La 25 de ani dupa caderea URSS si a regimului comunist, Lenin, mort in 21 ianuarie 1924, ramane foarte apreciat in Rusia, dar si prezent, in conditiile in care mii de strazi si de monumente celebreaza in continuare memoria celui care a condus revolutia din octombrie 1917 si a fondat statul sovietic.

Cadavrul imbalsamat al lui Lenin se afla intr-un mausoleu din Piata Rosie, in fata zidurilor Kremlinului, la cativa metri de mormantul lui Stalin.

Chestiunea inmormantarii sale revine in mod regulat dar autoritatile ruse s-au aratat prudente pana in prezent.