Mai mult de jumatate dintre cetatenii din Marea Britanie (54%) s-au declarat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana, in timp ce 85 la suta dintre romani sunt pentru mentinerea Romaniei in UE, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul ORB International, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestui sondaj, Marea Britanie este singura tara din cele 14 analizate in care majoritatea cetatenilor este in favoarea unei iesiri din Uniunea Europeana, la polul opus aflandu-se Romania, unde 85 la suta dintre cetateni isi doresc sa ramana in Uniunea Europeana si doar 15 la suta sa paraseasca UE.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 14.500 de adulti din 15 tari europene, Islanda fiind insa exclusa la chestionarul privind ramanea sau iesirea din zona euro.

"Aceste rezultate arata ca Marea Britanie este chiar "oaia neagra" a familiei. In ultimele 12 luni, multi dintre britanici au simtit ca se indeparteaza de Europa decat ca se apropie. In plus, s-a inregistrat o crestere a celor care s-au decis sa voteze in favoarea iesirii din UE. Negocierile dintre premierul David Cameron si partenerii europeni par sa fie cruciale privind evitarea Brexit-ului", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International.

Un vot referitor la apartenenta la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme la jumatatea anului 2016 si cel tarziu pana la sfarsitul lui 2017.

Discutiile referitoare la iesirea Marii Britanii din UE au aparut acum aproape trei ani, cand premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe aceasta tema.