Ambasada Statelor Unite la Chisinau a reactionat, marti, la o manipulare a televiziunii Publika, patronata de controversatul Vlad Plahotniuc. Numele lui Plahotniuc a fost intens vehiculat, in aceste zile, ca viitor premier desemnat, oligarhul fiind considerat favorit pentru a fi numit prim ministru. Presedintele moldovean Nicolae Timofti l-a desemnat, luni, in mod surprinzator, pe Ion Sturza in functia de premier. Cu cateva ore inainte de desemnarea lui Sturza, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a postat, pe pagina de Facebook a ambasadei, un mesaj in care scria "Ma intreb daca cineva se gandeste la ce vor oamenii din Moldova? Democratia este despre reprezinta cu adevarat vointa si dorinta poporului." Televiziunea Publika a preluat mesajul diplomatului american dupa desemnarea lui Sturza, sustinand ca ambasadorul SUA facea referire la desemnarea acestuia.

"Ca raspuns la un reportaj eronat emis de Publika TV, Ambasada SUA doreste sa faca o clarificare. Publika TV sustine ca Ambasadorul Pettit a comentat nominalizarea de catre Presedintele Timofti a dlui Ion Sturza. Comentariul Ambasadorului Pettit se refera la situatia din Moldova in general. Acest comentariu nu este o reactie la nominalizarea de catre Presedinte si, de fapt, a fost postata ieri la 15:50, cu cateva ore inainte de anuntul facut de Presedinte. Noi rugam Publika TV sa emita o corectare, in asa fel ca telespectatorii sa nu fie indusi in eroare de reportaje incorecte", este mesajul postat marti de Ambasada Statelor Unite la Chisinau, pe pagina de Facebook a institutiei.

Luni, inaintea desemnarii lui Ion Sturza, cand favoritul pentru functia de premier parea sa fie controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a scris, pe pagina de Facebook a ambasadei, urmatorul mesaj: "O multime de stiri astazi. Ma intreb daca cineva se gandeste la ce vor oamenii din Moldova? Democratia este despre reprezinta cu adevarat vointa si dorinta poporului. Fiind o democratie inseamna cu adevarat sa te servesc oamenii pe care ii reprezinta. Liderii intr-o democratie, ar trebui sa fie servitori pentru tara lor si cetatenii lor - nu invers. Sa speram ca fondul comercial de la sarbatori triumfa si liderii act #forthemoldovanpeople."

  • Cine este Ion Sturza si care sunt pasii care urmeaza dupa desemnarea sa ca premier

Ion Sturza, premierul desemnat al Republicii Moldova, a fost asociat cu Dinu Patriciu si a creat, in 2002, impreuna cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa functia de presedinte director general. El a mai fost premier al Republicii Moldova in anul 1999.

Ion Sturza, 55 de ani, s-a nascut in raionul Calarasi, in Republica Moldova, si a terminat facultatea de Economie la Chisinau.

In 1998 devine deputat si este numit, in acelasi an, vicepremier si ministru al Economiei. In februarie 1999 este numit premier, functie in care se mentine pana la finalul anului.

A fost asociat cu Dinu Patriciu si a creat, in 2002, impreuna cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa functia de presedinte director general.

Este considerat cel care i-a adus pe kazahii de la KazMunaiGaz in actionariatul Rompetrol.

Averea sa este estimata, potrivit Forbes si Capital, in jurul cifrei de 90 de milioane de euro.

Este consul onorific al Moldovei in Kazahstan.

Sturza este presedinte al Fribourg Investments, care detine si Elefant.ro. Este un fond de private equity si venture capital cu sediul in Bucuresti si operatiuni in Europa de Est si CSI.

Portofoliul Fribourg Investments include companii care activeaza in domenii precum IT&C, real estate, resurse naturale, productie industriala si agricultura.

Premierul desemnat, Ion Sturza, are la dispozitie 15 zile pentru a-si forma echipa guvernamentala si programul de guvernare, informeaza UNIMEDIA. Daca Parlamentul nu da votul de invstitura (pentru care sunt necesare 51 de voturi), presedintele Nicolae Timofti poate sa desemneze un nou candidat in decurs de 45 de zile.

Daca nici al doilea candidat nu primeste votul Parlamentului, Parlamentul se dizolva automat si se organizeaza alegeri anticipate. Potrivit ultimelor sondaje, alegerile anticipate ar aduce pe primele doua locuri partidul lui Renato Usatai (candidat sprijinit de Moscova) si partidul lui Igor Dodon (si el apropiat de Rusia).

Calculele arata ca sansele ca guvernul lui Sturza sa treaca sint destul de mici, el fiind sustinut doar de PLDM (partidul fostului premier Vlad Filat, acum arestat preventiv - n.red.) si, eventual, de PL (liberalii condusi de Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca) - departe de necesarul de 51 de voturi. Impotriva lui Sturza s-au pronuntat deja PD (Plahotniuc - Lupu), precum si partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon si Renato Usatai.