Partidul Socialist al presedintelui francez Francois Hollande, aflat la putere, si-a anuntat duminica seara retragerea din turul al doilea al alegerilor regionale (programat pe 13 decembrie) in cel putin doua regiuni-cheie - in nordul si in sudul-estul tarii - pentru a "bloca" o victorie a partidului extremist Frontul National, pe care sondajele il dau ca invingator dupa primul tur, anunta AFP. Regiunile Nord-Pas-de-Calais-Picardie si sud-est Provence-Alpi-Coasta de Azur sunt cele in care Frontul National a obtinut cea mai clara victorie in primul tur al alegerilor, iar socialistii au explicat ca au ales aceasta solutie pentru regiunile-cheie unde exista riscul ca Frontul National sa nu poata fi devansat in turul II nici de stanga, nici de dreapta (Partidul Republican al fostului presedinte Nicolas Sarkozy).

Anuntul a fost facut duminica seara de Jean-Christophe Cambadélis, numarul unu in Partidul Socialist, care a precizat ca se refera la regiunile Nord-Pas-de-Calais si Provence-Alpi-Coasta de Azur.

Partidul extremist Frontul National a castigat detasat primul tur al alegerilor regionale desfasurate duminica in Franta si considerate un ultimul test inaintea prezidentialelor din 2017, intr-o tara inca bulversata de atentatele teroriste comise pe 13 noiembrie la Paris. Potrivit institutelor care au realizat sondaje, Frontul National conduce cu un scor record, cuprins intre 27,2% si 30,8% din voturi, anunta AFP. Liderul Frontului National, Marine Le Pen, a salutat "rezultatul minunat" obtinut in alegeri, declarandu-se capabila sa realizeze "uniunea nationala de care tara are nevoie".

Frontul National a devansat duminica opozitia de dreapta si socialistii presedintelui Francois Hollande in cel putin 6 din 13 regiuni, dintre care trei sunt regiuni-cheie: in nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), in sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), si in est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena).

Frontul National conduce de asemenea in centru (Centre-Val de Loire), centru-est (Bourgogne-Franche-Comté) si sud (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées) si este la egalitate cu dreapta in Normandia (nord-vest).

Cotat ca favorit inaintea alegerilor, alaturi de extrema drepta, Partidul Republican (dreapta) al fostului presedinte Nicolas Sarkozy ar fi obtinut duminica intre 27% si 27,4% din voturi, potrivit sondajelor. Sarkozy a exclus o eventuala alianta cu stanga, pentru a contracara extrema dreapta in turul doi al alegerilor, imediat dupa aflarea rezultatelor neoficiale.

Partidul Socialist (al presedintelui Francois Hollande), aflat la putere, a obtinut intre 22,7% si 24% din voturi.

Ascensiunea extremistilor de la Frontul National a inceput la alegerile municipale si europarlamentare din 2014, cand acestia au castigat o duzina de orase si 20 de locuri de eurodeputati.

Frontul National a atras apoi sustinatori din toate clasele sociale, oameni care au respins clasa politica "clasica" de stanga sau de dreapta, intr-o tara in care somajul afecteaza aproape 3,6 milioane de persoane.