NATO, care a luat deja masuri de sustinere a Turciei din cauza conflictelor de la granitele sale, isi va majora in saptamanile urmatoare ajutorul militar pentru aliatul sau turc, a anuntat marti secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

"Vom lucra la masuri suplimentare pentru a asigura securitatea Turciei", a promis Stoltenberg, la sosirea la Bruxelles, unde are loc o reuniune a ministrilor Afacerilor externe ai Aliantei.

Seful NATO a subliniat ca Alianta a decis "de mai multi ani: oferirea de sprijin suplimentar pentru Turcia, membra a NATO din 1952 si care are granite cu Siria si Irak.

Stoltenberg a sustinut ca "acest lucru nu este legat de incidentul de saptamana trecuta", cand un avion de vanatoare turcesc a doborat un bombardier rusesc care intrase, potrivit Ankarei, in spatiul sau aerian, fapt negat insa de Moscova.

Aliatii au decis sa intareasca apararea antiaeriana a Turciei amplasand in 2012 baterii antiracheta Patriot de-a lungul granitei cu Siria. Dar Statele Unite si Germania si-au retras fiecare cele doua baterii in ultimele luni. O singura baterie, amplasata de Spania, este in continuare in functiune, la Adana (sud).

Statele Unite au amplasat avioane de lupta la baza turca din Incirlik, iar Germania si Danemarca au trimis nave militare in estul Mediteranei, a precizat Stoltenberg.

Din cauza instabilitatii din zona, care a crescut dupa interventia aviatiei rusesti in Siria, NATO are in prezent circa zece nave militare in Mediterana.

"Toate acestea sunt pertinente" avand in vedere situatia din regiune, marcata de "o crestere a extremismului violent", a apreciat seful NATO.

In ceea ce priveste sprijinul suplimentar pentru Turcia, NATO ar putea trimite in aceasta tara avioanele de supraveghere aeriana Awacs, care s-au dovedit foarte utile in evaluarea situatiei de pe teren in momentul de varf al crizei ucrainene. "Vor permite obtinerea de informatii detaliate iar radarele sale merg mult dincolo de teritoriul turc", a declarat un oficial NATO, sub acoperirea anonimatului.

  • O carte fundamentala pentru a intelege noile framantari la nivel global
  • Exercitiu de imaginatie: Cum va arata Europa sub conducere islamista
  • Lectura obligatorie pentru a intelege mi bine situatia din zona Orientului Apropiat