Rusia ar putea reveni in G8 daca si-ar exprima disponibilitatea de a coopera in conflictele din Ucraina si Siria, a declarat ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, pentru ziarul Bild am Sonntag, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin, la summitul G8Foto: Agerpres/AP

"Daca reusim cu succes sa evitam alte tensiuni viitoare in Ucraina si daca Rusia este pregatita sa lucreze in continuare cu noi pentru a gasi o solutie in Siria, Occidentul nu ar trebui sa mai aiba vreun interes sa tina Rusia in afara discutiilor dintre marile natiuni occidentale", a spus Steinmeier.

Rusia a fost exclusa anul trecut din G8 si i-au fost impuse sanctiuni dupa ce a anexat peninsula Crimeea si a sprijinit combatantii separatisti din estul Ucrainei.

"Nu a fost niciodata intentia noastra sa izolam Rusia si sa reducem G8 permanent la G7", a spus Steinmeier.

Pe de alta parte, seful diplomatiei germane considera ca Moscova este interesata in identificarea unei solutii pentru conflictul din Siria. "Nu trebuie sa subestimam faptul ca Rusia, cu o populatie musulmana de cateva milioane, se simte serios amenintata de evolutiile din Orientul Mijlociu", a afirmat el.

"Rusia nu are niciun interes, asa cred, sa fie prezenta in Siria pentru ani de zile si sa fie trasa din ce in ce mai adanc intr-un razboi. De aceea am impresia ca Rusia de asemenea cauta in mod sincer o modalitate de a pune capat catastrofei siriene", a punctat ministrul de externe german.