Mai multe state americane republicane - Texas, Arkansas, Alabama si Michigan - au anuntat ca refuza sa mai primeasca refugiati sirieni, in speranta de a evita atentate similare celor de la Paris, scrie AFP.

Intr-un mail adresat presedintelui Obama, guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a informat ca statul sau "nu va mai accepta refiguati din Siria, in urma atacului terorist mortal din Paris".

"Un 'refugiat' sirian pare sa fi participat la atacurile teroriste din Paris. Compasiunea umanitara a Americii ar putea fi exploatata pentru a expune americanii unui pericol mortal similar", a afirmat guvernatorul acestui stat din sud, la granita cu Mexicul.

Guvernatorul din Arkansas, un alt stat din sud, Asa Hutchinson, a anuntat si el pe Twitter ca se va opune primirii de refugiati sirieni.

Din Turcia, unde participa la summitul G20, presedintele Barack Obama a cerut sa se faca distinctie intre "refugiati" si "teroristi".

"Oamenii care fug din Siria sunt cei care sufera cel mai mult din cauza terorismului, sunt cei mai vulnerabili. Este foarte important sa nu ne inchidem inimile pentru victimele unei astfel de violente (...) iar asta incepe prin a nu face o legatura intre chestiunea refugiatilor si cea a terorismului", a declarat Obama.

"Este rusinos" cand "aud oameni spunand ca putem primi doar crestini, nu si musulmani", a spus el.

Duminica, guvernatorul de Alabama (sud), Robert Bentley, a decis si el sa nu mai primeasca refugiati sirieni.

Guvernatorul de Michigan (nord), Rick Snyder a anuntat si el duminica faptul ca, "tinand cont de situatia teribila din Paris", a dat directive pentru a suspenda primirea de noi refugiati sirieni".

Mai multi candidati republicani la Casa Alba au subliniat ca SUA nu trebuie sa mai primeasca refugiati sirieni, de teama unei posibile infiltrari a adeptilor gruparii jihadiste Statul Islamic.