Presedintele Barack Obama ar putea decide sa evite Congresul pentru a inchide centrul de detentie de la Guantanamo, una din promisiunile de campanie care se loveste de refuzul republicanilor de a transfera prizonieri pe teritoriul american, relateaza AFP si Agerpres.

Casa Alba va prezenta in curand membrilor Congresului un nou plan - anuntat de multa vreme - pentru a inchide acest centru de detentie extrem de controversat, creat in urma cu 13 ani pe insula Cuba dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Situatia se anunta de acum foarte complicata. "Cred ca prizonierii de la Guantanamo trebuie sa ramana la Guantanamo", a atras atentia miercuri republicanul Paul Ryan, noul presedinte al Camerei Reprezentantilor. Republicanii controleaza ambele Camere ale Congresului de la Washington.

Intrebat joi in legatura cu calea pe care Barack Obama intentioneaza sa o urmeze pentru a-si respecta promisiunea inainte de a parasi Casa Alba in ianuarie 2017, purtatorul sau de cuvant, Josh Earnest, a raspuns ca, pana in acest stadiu, prioritar este "sa lucram cu Congresul".

"Insa nu voi exclude nicio optiune", a adaugat el. Fara sa se refere explicit la posibilitatea de a recurge la decretul prezidential, Josh Earnest a subliniat ca presedintele va face "tot ce ii sta in putinta pentru a obtine progrese legate de aceasta prioritate a securitatii nationale".

Chestiunea marjei exacte de manevra a presedintelui american face obiectul unor intense speculatii. "Juristii vor trebui sa transeze aceasta problema", a mentionat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Executivul de la Washington reaminteste insistent ca numeroase persoane condamnate pentru terorism se afla in prezent incarcerate pe teritoriul american si considera ca, in consecinta, argumentele folosite de republicani sunt nefondate.

"Ideea potrivit careia acest lucru nu poate fi facut in conditii corespunzatoare de securitate nu rezista la proba realitatii", a subliniat Josh Earnest, citand mai ales cazul lui Zacarias Moussaoui care a fost condamnat la inchisoare pe viata fara posibilitatea eliberarii conditionate pentru complicitate in atentatele de la 11 septembrie.

Barack Obama, care a reafirmat fara incetare aceasta promisiune de campanie in cursul celor doua mandate ale sale, considera lipsit de sens "sa cheltuiesti trei milioane de dolari pe prizonier pentru a pastra o inchisoare pe care lumea o condamna si pe care teroristii o utilizeaza pentru a recruta".

In prezent, la Guantanamo se mai afla 112 detinuti, fata de aproape 700 in 2003, mai scrie AFP.