US Navy intentioneaza sa efectueze patrule in interiorul celor 12 mile marine (22,2 km) de insulele artificiale din Marea Chinei de Sud de doua ori pe trimestru, pentru a reaminti Chinei si altor tari drepturile Statelor Unite in temeiul dreptului international, a declarat luni un oficial american din domeniul apararii, citat de Reuters.

"Ne vom duce acolo de doua ori pe trimestru sau chiar putin mai mult", a declarat acest oficial, care nu a fost autorizat sa discute public despre planurile operationale ale Marinei americane, citeaza Agerpres.

"Intentia este de a exercita regulat drepturile noastre in temeiul dreptului international si a reaminti chinezilor si altora punctul nostru de vedere", a mai spus acest oficial.

La randul sau, Ben Rhodes, consilierul adjunct ale presedintelui american pentru securitate nationala, a declarat luni ca vor fi mai multe demonstratii ale angajamentului militar al SUA de a avea dreptul sa navigheze liber in regiune.

"Acesta este interesul nostru acolo... Pentru a demonstra ca noi sustinem principiul libertatii de navigatie", a precizat Rhodes, la un eveniment gazduit de Defense One media.

Comentariile lui Rhodes intervin la o saptamana dupa ce un distrugator american de rachete ghidate a navigat aproape de una dintre insulele artificiale construite de Beijing, saptamana trecuta in Marea Chinei de Sud, noteaza Reuters.

Comandantul marinei chineze i-a declarat saptamana trecuta omologului sau american ca un incident minor ar putea declansa un razboi in Marea Chinei de Sud daca Statele Unite nu inceteaza "actele provocatoare" in apele disputate.

Patrularea distrugatorului USS Lassen a fost cea mai semnificativa provocare de pana acum a Statelor Unite la adresa celor 12 mile nautice reprezentand limita teritoriala pretinsa de China in jurul insulelor artificiale construite in Arhipelagul Spratly.

China revendica cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, prin care tranziteaza comertul mondial in fiecare de peste 5 trilioane de dolari. Vietnamul, Malaezia, Brunei, Filipine si Taiwan au revendicari rivale, mai aminteste Reuters.