Statele Unite au testat cu succes un sistem de aparare antiracheta stratificat Aegis-THAAD, in valoare de 230 milioane de dolari
Testul a avut loc in apropiere de Insula Wake, in vestul Pacificului, fiind realizat de catre Agentia americana de aparare antiracheta (MDA), Comandamentul american in Europa, Comandamentul american la Pacific, Agentia pentru testare operationala a a sistemelor de aparare antibalistice (BMDSOTA) si Comandamentul componente functionale comune pentru Aparare antiracheta integrata (JFCCIMD).
"A fost un test operational BMDS foarte complex care a cerut ca toate elementele sa functioneze impreuna - intr-un plan de aparare stratificat - vizand detectarea, urmarirea, deosebirea, angajarea si distrugerea amenintarilor rachetelor balistice", a anuntat MDA intr-un comunicat de presa.
Riki Ellison, fondatorul organizatiei nonprofit Alianta pentru Promovarea Apararii Antiracheta (MDAA), a aratat ca este pentru prima data cand armata americana a dovedit eficienta unei aparari stratificate.
"Este un succes urias", a subliniat Ellison, adaugand ca testul mareste increderea in planurile Statelor Unite de mobiliza o baterie sau un sistem THAAD in Europa si ca autoritatile ar putea fi incurajate sa trimita un sistem THAAD in Coreea de Sud.
Criticii sistemului spun insa ca testarile unor sisteme antiracheta sunt prea simple si nu simuleaza potentiale amenintari din viata reala.
Testarea a implicat un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) construit de catre Lockheed Martin Corp, doua sisteme de radar de tip AN/TPY-2 construite de Raytheon Co, un sistem de Comandament, Control, Managementul luptei si Comunicatii construit de catre Lockheed si distrugatorul USS John Paul Jones, dotat cu un radar de tip AN/SPY-1.
In cadrul testului, un sistem THAAD de pe Insula Wake a detectat si distrus o tinta care simula o racheta balistica cu raza scurta de actiune, lansata de un avion de transport de tip C-17.
In acelasi timp, sistemul THAAD si distrugatorul au lansat amandoua rachete in vederea interceptarii unei rachete balistice cu raza medie de actiune lansate de catre un al doilea C-17. THAAD si-a atins tinta, insa racheta de tip SM-3 Block IB, construita de catre Raytheon, a esuat la inceputul zborului si si-a ratat tinta.
MDA a anuntat ca ancheteaza aceasta problema.
Pitrivit lui Ellison, capacitatea THAAD de a lovi a doua tinta releva, importanta de a avea un sistem de aparare antiracheta in straturi. "Daca o racheta nu merge, ai alt sistem pe care sa-l folosesti impotriva amenintarilor inamice", a spus el.
In timp ce erau interceptate primele doua amenintari, distrugatorul Marinei americane dotat cu sistemul Aegis a interceptat, de asemenea, o tinta de tip BQM-74E, construita de catre Northrop Grumman Corp, cu ajutorul unei rachete ghidate de tip Standard Missile-2 Block IIIA.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Nu cumva SM-3 Block IB este exact interceptorul amplasat la extraordinarul, impenetrabilul Scut de la Deveselu?
daca le poti intercepta pe ale altora.
Deocamdată mi se pare potrivit pentru amenințări gen Koreea de Nord sau Iran.
Poate un tun de fotoni va fi soluția în viitor.
https://www.youtube.com/watch?v=O5LFB39yCA4