Armata americana anunta ca a efectuat cu succes duminica un test al sistemului de aparare antiracheta in valoare de 230 de milioane de dolari care arata capacitatea sistemelor armate Aegis si THAAD de a identifica si distruge atat rachete balistice, cat si de croaziera, informeaza Reuters.

Distrugator american dotat cu sistemul AEGIS lanseaza un interceptor SM-3Foto: defense.gov

Testul a avut loc in apropiere de Insula Wake, in vestul Pacificului, fiind realizat de catre Agentia americana de aparare antiracheta (MDA), Comandamentul american in Europa, Comandamentul american la Pacific, Agentia pentru testare operationala a a sistemelor de aparare antibalistice (BMDSOTA) si Comandamentul componente functionale comune pentru Aparare antiracheta integrata (JFCCIMD).

"A fost un test operational BMDS foarte complex care a cerut ca toate elementele sa functioneze impreuna - intr-un plan de aparare stratificat - vizand detectarea, urmarirea, deosebirea, angajarea si distrugerea amenintarilor rachetelor balistice", a anuntat MDA intr-un comunicat de presa.

Riki Ellison, fondatorul organizatiei nonprofit Alianta pentru Promovarea Apararii Antiracheta (MDAA), a aratat ca este pentru prima data cand armata americana a dovedit eficienta unei aparari stratificate.

"Este un succes urias", a subliniat Ellison, adaugand ca testul mareste increderea in planurile Statelor Unite de mobiliza o baterie sau un sistem THAAD in Europa si ca autoritatile ar putea fi incurajate sa trimita un sistem THAAD in Coreea de Sud.

Criticii sistemului spun insa ca testarile unor sisteme antiracheta sunt prea simple si nu simuleaza potentiale amenintari din viata reala.

Testarea a implicat un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) construit de catre Lockheed Martin Corp, doua sisteme de radar de tip AN/TPY-2 construite de Raytheon Co, un sistem de Comandament, Control, Managementul luptei si Comunicatii construit de catre Lockheed si distrugatorul USS John Paul Jones, dotat cu un radar de tip AN/SPY-1.

In cadrul testului, un sistem THAAD de pe Insula Wake a detectat si distrus o tinta care simula o racheta balistica cu raza scurta de actiune, lansata de un avion de transport de tip C-17.

In acelasi timp, sistemul THAAD si distrugatorul au lansat amandoua rachete in vederea interceptarii unei rachete balistice cu raza medie de actiune lansate de catre un al doilea C-17. THAAD si-a atins tinta, insa racheta de tip SM-3 Block IB, construita de catre Raytheon, a esuat la inceputul zborului si si-a ratat tinta.

MDA a anuntat ca ancheteaza aceasta problema.

Pitrivit lui Ellison, capacitatea THAAD de a lovi a doua tinta releva, importanta de a avea un sistem de aparare antiracheta in straturi. "Daca o racheta nu merge, ai alt sistem pe care sa-l folosesti impotriva amenintarilor inamice", a spus el.

In timp ce erau interceptate primele doua amenintari, distrugatorul Marinei americane dotat cu sistemul Aegis a interceptat, de asemenea, o tinta de tip BQM-74E, construita de catre Northrop Grumman Corp, cu ajutorul unei rachete ghidate de tip Standard Missile-2 Block IIIA.