Un avion de pasageri, cu 224 de persoane la bord, ce plecase din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh catre orasul rusesc Sankt Petersburg s-a prabusit in centrul Sinaiului. Aeronava avea la bord 214 pasageri rusi si 3 ucraineni.

Traseul avionuluiFoto: flightradar24.com

UPDATE 17.25Revendicarile potrivit carora avionul ar fi fost doborat de teroristi "nu pot fi considerate exacte", a declarat ministrul rus al transporturilor, Maxim Sokolov - Interfax, Reuters

16.12 AFP: ISIS sustine ca a doborat avionul rusesc. "Soldatii califatului au reusit sa doboare un avion rus in Sinai," scrie AFP, citand declaratia Statului Islamic care a circulat pe retelele sociale.

UPDATE 14.44 Nu exista supravietuitori, confirma Ambasada Rusiei in Egipt, pe Twitter.

UPDATE 14.01 Un ofiter de securitate a declarat telefonic pentru Reuters ca echipele de cautare si salvare au auzit voci intr-o sectiune a avionului.

"Am in fata ochilor o scena tragica. Multi morti sunt pe terenul din jur si multi care au murit legati de scaunele lor", a declarat, sub conditia anonimitatii acesta. "avionul s-a rupt in doua, o parte mai mica ce include coada, care a ars, si o parte mai mare care s-a izbit de o stanca. Am scos cel putin 100 de trupuri, restul sunt inca inauntru".

Avionul s-a prabusit la scurt timp dupa ivirea zorilor. Avionul a decolat la 5.51, ora Egiptului, si a disparut de pe radar 23 de minute mai tarziu, a anuntat ministerul pentru aviatie civila.

Era la altitudinea de 9.400 de metri cand a disparut de pe ecrane. Incidentele la altitudinea de croaziera sunt printre cele mai rare (13% dintre ele), dar si printre cele mai tragice, generand 27% dintre decesele din accidentele aviatice ce au avut loc din 2005 pana acum.

Potrivit FlightRadar24, un recunoscut serviciu suedez de urmarire a zborurilor, aeronava cobora cu repeziciune, pierzand circa 2.000 de metri pe minut inainte sa i se piarda semnalul.

12.21Cel putin cinci copii au fost gasiti morti, avionul este rupt in doua, alte trupuri au fost descoperite legate cu centurile de scaunele lor - ofiter egiptean citat de Reuters

Comisia de investigatii de profil din Rusia a deschis un dosar pentru "violarea regulilor pentru zboruri si pregatirea lor" - RIA

10.40Un ofiter de la fata locului a declarat Reuters ca avionul este complet distrus, cei mai multi pasageri probabil ca sunt morti.

Aeronava a cazut intr-o zona muntoasa din centrul Sinaiului iar conditiile meteo au facut dificila ajungerea echipajelor de prim ajutor a spus ofiterul. Acesta a adaugat ca trupurile celor decedati si supravietuitorii vor fi dusi la Cairo pe cale aeriana.

Sursele RIA Novosti au spus ca aeronava era un Airbus A-321, avea 224 de persoane la bord si era operat de compania ruseasca Kogalymavia.

In aeronava erau sapte membri ai echipajului, 200 de pasageri adulti si 17 copii

In zona exista elemente puternice ale Statului Islamic, varianta unui atac terorist este luata in considerare. Surse din fortele de securitate egiptene spun ca nu exista indicii ca avionul ar fi fost doborat.

Guvernoratul egiptean Sinaiul de Nord este baza, de doi ani de zile, pentru o grupare insurgenta islamista afiliata Statului ISlamic, iar militantii sai au ucis sute de soldati si politisti.