Uniunea Europeana risca "dezintegrarea" daca nu raspunde colectiv si cu instrumente "comunitare" criza migratorie, a avertizat joi seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, intr-un interviu publicat joi de cotidianul Il Sole 24 Ore, preluat de AFP.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

Daca europenii se multumesc cu instrumente nationale in fata unui fenomen european, "criza se va agrava, cu reactii in lant ale opiniilor publice si ale guvernelor nationale, daca nu ne dotam cu instrumente la inaltimea" situatiei, a afirmat Mogherini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene.

Fara aceste instrumente, "exista riscul dezintegrarii", a adaugat ea.

Austria a anuntat masuri de securitate la granita cu Slovenia, care ar putea include ridicarea unui gard - o premiera in spatiul Schengen - pentru a controla fluxurile de migranti care genereaza tensiuni intre tarile UE.

Intr-o discutie telefonica dintre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarul social-democrat Werner Faymann, austriacul a admis ca "barierele nu isi au locul in Europa", fara a preciza insa intentiile executivului vienez.