Cardinalul slovac Jan Chryzostom Korec, figura marcanta a Bisericii Catolice din fosta Cehoslovacie in perioada comunista, a murit sambata, la varsta de 91 de ani. Hirotonit preot in mod clandestin in anul 1950, el a devenit cel mai tanar episcop la varsta de 27 de ani, de asemenea in mod clandestin, in cadrul acestei "Biserici a tacerii" la momentul respectiv, grav reprimata de regimul comunist cehoslovac, scrie AFP.

Jan Chryzostom Korec a lucrat ca muncitor pentru a supravietui, iar cand identitatea sa reala a fost descoperita, regimul comunist l-a condamnat la 12 ani de inchisoare pentru "tradare", din cauza contactelor sale cu Occidentul.

Jan Chryzostom Korec a beneficiat de amnistie cu prilejul "Primaverii de la Praga" din 1968, cand comunistii cehoslovaci au incercat, fara succes, sa liberalizeze regimul. In 1969 a vizitat Roma, unde a fost primit de Papa Paul al VI-lea.

In 1974, reabilitarea sa este anulata, iar Jan Chryzostom Korec se intoarce in inchisoare, pentru a fi eliberat 4 ani mai tarziu, din motive care tineau de sanatatea sa.

Abia dupa caderea regimului comunist, lui Jan Chryzostom Korec ii este atribuita o eparhie slovaca, in anul 1990, iar Papa Ioan Paul al II-lea il numeste cardinal un an mai tarziu. Jan Chryzostom Korec a fost episcop de Nitra (vestul Slovaciei) pana in anul 2005, cand s-a retras la varsta de 81 de ani.

"Slovacia va pastra amintirea Cardinalului care, in ciuda suferintei sale, nu si-a abandonat niciodata idealurile", a afirmat presedintele slovac Andrej Kiska.