Membrii Partidului Comunist Chinez nu vor mai avea voie sa joace golf, sa aiba "relatii sexuale nepotrivite" si sa "abuzeze de mancare si bautura", a anuntat joi agentia oficiala China Noua, citata de AFP.

GolfFoto: youtube.com

Aceste restrictii, care se vor aplica celor circa 88 de milioane de membri ai celui mai mare partid din lume, sunt "regulile disciplinare cele mai severe' de la deschiderea promovata de China, in anii 80, potrivit documentului publicat de Biroul Politic al Comitetului central, organul principal de conducere al PCC.

Presedintele Xi Jinping, numarul unu in partid, considera coruptia o amenintare majora pentru suprematia PCC si, pentru a o eradica, a lansat o campanie viguroasa, perceputa uneori drept o epurare de natura politica.

In acest cadrul, Partidul a multiplicat excluderile si anchetele asupra membrilor acuzat de "mod de viata decadent", respectiv participa la banchete ostentative, au relatii extraconjugale sau au cheltuieli somptuoase.

Termenii "adulter" si "intretinerea de amante", prezente in precedenta versiune a regulamentului din 2013, au fost abandonati pentru expresii mai vagi precum "relatii sexuale nepotrivite", explica Xie Chuntao, directorul departamentului de istorie al Scolii centrale a PCC.

"Disciplina Partidului este mai stricta decat legea si trebuie plasata inaintea legii", afirma noile reguli ale PCC, care ataca si comunistii amatori de golf.

Golful, promovat activ de autoritatile sportive in China - unde numarul de terenuri a crescut de trei ori in 10 ani - ramane insa in colimator deoarece este una dintre placerile preferate ale chinezilor bogati si ale unor lideri politici - corupti sau nu.

Fostul secretar general al PCC Zhao Ziyang, demis dupa evenimentele din Tiananmen din 1989, era un mare adept al acestui sport.