114 refugiati au creat haos intre diplomatii Marii Britanii si autoritatile cipriote, dupa ce au reusit sa traverseze Marea Egee si sa ajunga pe plaja unei baze militare britanice din Cipru. Autoritatile britanice incearca sa negocieze cu cele cipriote in privinta cui isi va asuma responsabilitatea pentru relocarea refugiatilor care au ajuns pe plaja aflata in proprietatea statului britanic, scrie The Telegraph.

CipruFoto: caia.ro

Astfel, diplomatii britanici incearca sa-i convinga pe politicienii ciprioti sa-si asume responsabilitatea pentru cei 114 refugiati care au ajuns pe plaja bazei militare RAF Akrotiri.

Doua barci de lemn, in care era ingramaditi 114 refugiati, au fost identificate, in zorii zilei de miercuri, de catre ofiterii bazei RAF Akrotiri. Personalul militar al bazei i-au adus pe refugiati la mal, insa Ministerul britanic al Apararii sustine ca un acord cu autoritatile cipriote ar arata ca acestea din urma trebuie sa se ocupe de migrantii care ajung chiar si pe teritoriul suveran britanic din insula.

De altfel, baza militara RAF Akrotiri deja adaposteste 67 de kurzi irakieni, care au ajuns pe plaja controlata de britanici in 1998, si nu au cum sa plece dupa ce Marea Britanie le-a refuzat solicitarile de azil.

UNHCR a intervenit, de asemenea, in conflictul dintre britanici si ciprioti, sustinand ca Marea Britanie este obligata legal sa-i relocheze pe refugiatii care au ajuns in baza sa militara, considerata teritoriu suveran britanic, scrie The Guardian.