Prezenta militara rusa in Siria se mareste, incluzand o prezenta navala "considerabila si in crestere", rachete cu raza lunga si un batalion de trupe terestre, sustinut de cele mai moderne tancuri ale Moscovei, a declarat miercuri ambasadorul american la NATO, potrivit Reuters.

Tanc T-72 MBT, din dotarea armatei ruse, in timpul unui exercitiu militarFoto: mil.ru

Vorbind in ajunul unei intalniri a ministilor apararii din tarile NATO, care va fi cel mai probabil dominata de interventia Rusiei in razboiul civil din Siria, ambasadorul american la NATO Douglas Lute a declarat ca Moscova a reusit sa efectueze in utimele saptamani o amplasare militara "destul de impresionanta" la baza navala Tartous si baza militara Latakia din Siria.

"Exista o prezenta navala rusa considerabila si in crestere in Mediterana estica, peste 10 nave la ora actuala, ceea ce este un pic iesit din comun", a declarat Lute intr-o informare de presa.

"Intaririle recente aduse de Rusia in ultima saptamana constau dintr-o forta terestra de dimensiunea unui batalion (...). exista artilerie, armament de lansare rachete cu raza lunga si armament de aparare aeriana", a adaugat ambasadorul american.

Un batalion are in mod obisnuit in jur de 1000 de soldati.

Oficialii occidentali spun ca, in termeni strategici, noua campanie rusa de raiduri aeriene in Siria pare sa fie menita sa ajute la inverseze victoriile rebele care pun in pericol regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, sa protejeze bunurile militare ruse in tara, inclusiv singurul sau port la Mediterana si sa reafirme locul Moscovei de mare putere internationala, aflata in compettitie cu Statele Unite.

"Fortele pe care le-au amplasat acolo sunt destul de impresionante pentru o implementare rapida de circa o saptamana", a mai aratat Lute.

"Este vorba despre toate tipurile de trupe, trupe combinate, avioane de atac, elicoptere si artilerie de atac, artilerie de tip rachete", sustine ambasadorul american, adaugand ca trupele terestre ale Rusiei in Siria includ unele dintre cele mai moderne tancuri.