Regiuna spaniola Catalonia ar fi exclusa automat din zona euro iar bancile sale ar pierde accesul la facilitatile acordate de Banca Centrala Europeana in cazul in care devine independenta fata de restul tarii, a anuntat luni seful Bancii Spaniei, potrivit Reuters.

Avertismentul vine in conditiile in care sondajele de opinie sugereaza ca separatistii catalani sunt pe cale sa castige o majoritate redusa de locuri in Parlamentul catalan in cadrul alegerilor regionale de duminica, avand astfel numarul minim voturi necesare pentru a lansa in decurs de 18 luni, procedura pentru ruperea regiunii, sustine presedintele catalanArtur Mass.

"Iesirea din euro se face automat, iesirea din Uniunea Europeana este implicita", a declarat Luis Maria Linde in cadrul unui evenimet organizat la Madrid.

Incertitudinile si tensiunile provocate de alegerile de duminica afecteaza bancile spaniole si pe cele catalane, a mai afirmat Linde, dand voce ingrijorarilor institutiilor financiare care au declarat vineri ca ruperea Cataloniei ar fi o amenintare grava la adresa stabilitatii financiare in regiune.