Seful Parlamentului European a declarat luni ca se asteapta ca ministrii de Interne ai Uniunii Europene care se vor reuni marti intr-o reuniune de urgenta pe tema crizei migratiei vor conveni asupra unui sistem voluntar de repartizare a 160.000 migranti.

"Vor fi unele discutii, dar la final va fi un acord cu privire la relocarea de 160.000 (migrantii) ", a declarat Martin Schulz pentru postul german Deutschlandfunk.

Presedintele francez Francois Hollande a declarat duminica ca nicio tara europeana "nu poate fi scutita de obligatia primirii refugiatilor in cadrul dreptului de azil", intr-o conferinta de presa la incheierea vizitei sale in Maroc.

O sursa apropiata de presedintia franceza, a declarat pentru Reuters, cu conditia anonimatului, ca reprezentanti ai statelor membre UE lucreaza la un text oficial urmeaza sa fie adoptata de catre ministrii de Interne la reuniunea extraordinara de marti. Astfel, liderii UE care se vor reuni miercuri ar trebui sa mai discute doar aspecte de finantare pentru tarile care primesc migranti.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut liderilor europeni sa accepte ca au o responsabilitate comuna pentru a face fata celei mai grave crize de migratie de pe continent, de la Al Doilea Razboi Mondial, problema discutata la un summit de urgenta miercuri.

Ministrii Justitiei si Afacerilor Interne nu au reusit sa ajunga la un acord privind un sistem de repartizare a refugiatilor pe baza cotelor obligatorii, care este sustinut de Franta si Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia si Romania.

Luxemburgul, care detine presedintia semestriala a UE, a declarat dupa intalnirea de luni ca ministrii de Interne ar urma sa aprobe un plan in acest sens la urmatoarea lor reuniune, din 8 octombrie.