Liderii principalilor doua partide rivale din alegerile legislative ce vor avea loc la 20 septembrie in Grecia, presedintele partidului de stanga Syriza, Alexis Tsipras, si presedintele partidului de dreapta "Noua Democratie" (ND), Evangelos Meimarakis, s-au confruntat luni seara, uneori vehement, pe marginea crizei imigratiei si economiei tarii, informeaza marti AFP, citat de Agerpres.

In timpul unei dezbateri televizate, Tsipras a insistat asupra faptului ca o actiune militara impotriva traficantilor si calauzelor de imigranti nu va functiona in apele grecesti. "Operatiunile de natura militara vor lovi in refugiati nevinovati, nu in traficanti, pentru ca ambarcatiunile sosesc fara calauze", a spus fostul premier in timpul unei dezbateri de doua ore la postul public Ert.

In schimb, in opinia lui Meimarakis, "imigrantii ilegali" ar trebui sa fie trimisi in tarile de origine.

Cei doi responsabili greci au reactionat astfel la anuntul facut luni de UE ca va recurge, incepand din octombrie, la forta militara impotriva traficantilor de imigranti, in cadrul operatiunii sale navale in Marea Mediterana.

Alexis Tsipras, 41 de ani, care a castigat ultimele alegeri legislative promitand "sfarsitul politicilor de austeritate", si-a aparat decizia de vara aceasta de a se alinia la exigentele creditorilor, UE si FMI, si de a semna un al treilea pachet de asistenta european acompaniat de masuri de austeritate. "Vreau sa spun ca intelegerea pe care am propus-o este una vie. Vom aplica aceasta intelegere, partea pe care suntem obligati sa o aplica, si ne vom bate asupra problemelor principiale, care raman deschise, pentru binele poporului", printre care reducerea datoriei, privatizarile si creditele bancare, a spus Tsipras.

La randul sau, Meimarakis, 61 de ani, unul dintre stalpii dreptei si presedinte interimar al partidului dupa demisia, in iulie, a fostului premier Antonis Samaras, a indemnat la un guvern de coalitie, pentru a lupta in favoarea relansarii economice a tarii si mentinerea, pentru cel putin un an, a termenelor acordului incheiat cu creditorii.

"Acordul include reforme, restructurari, privatizari, le-am initiat, credem in ele, vom putea sa le aplicam", a declarat liderul dreptei, care l-a acuzat pe Tsipras ca a distrus economia Greciei in cele sapte luni cat s-a aflat la putere. "Nu as vrea sa va vad din nou premier", a declarat Meimarakis la adresa rivalului sau.

Tsipras respinge o coalitie cu dreapta, insa nu exclude o alianta cu socialistii din Pasok.

Potrivit unui sondaj dat publicitatii luni de televiziunea Antenna, cele doua principale partide rivale sunt cotate fiecare cu 24,6% intentii de vot.