Pasagerii mai multor trenuri Eurostar blocate in noaptea de marti spre miercuri la intrarea in partea franceza a tunelului pe sub Canalului Manecii, din cauza patrunderii refugiatilor pe sine, au ajuns la Londra, unde au povestit presei experienta traita in orele cat au stat in bezna in vagoanele pe acoperisul carora s-au urcat refugiatii africani, relateaza BBC, citat de Agerpres.

Trenuri Eurostar blocate din cauza patrunderii refugiatilor pe sineFoto: Captura YouTube

Cei intervievati de postul britanic descriu aceasta experienta drept "cumplita" sau "infricosatoare". Primul tren Eurostar a fost oprit la circa doi kilometri de la intrarea in tunel, dupa ce imigranti ilegali s-au catarat pe vagoane. Alte doua trenuri au fost nevoite sa se intoarca din drum, unul catre Londra si celalalt catre Paris, dupa ce au ramas blocate in tunel din cauza aparitiei refugiatilor pe sine.

"Ni s-a spus ca sunt imigranti in jurul trenului si ca trebuie sa asteptam pana cand se indeparteaza (...) Curentul s-a oprit, nicio lumina nu era aprinsa, aerul conditionat nu mai functiona. Era foarte cald", povesteste o femeie care a stat patru ore intr-unul dintre trenurile ce au facut cale intoarsa.

O alta pasagera, care se intorcea de la Paris impreuna cu copiii ei, vorbeste despre una dintre cele mai cumplite experiente ale vietii sale. Ea relateaza ca au stat inchisi in tren, in bezna, in timp ce imigrantii bateau in ferestre si se urcau pe plafonul vagonului.

Un purtator de cuvant al companiei Eurostar a recunoscut ca pasagerii respectivelor trenuri au trecut prin clipe frustrante si le-a prezentat scuze, promitandu-le ca vor fi luate in considerare si cererile de acordare a unor compensatii.

Aceste incidente din tunelul pe sub Canalului Manecii sunt doar un episod al crizei generate de valul de imigranti ilegali veniti in Europa din Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Mii de refugiati se afla in prezent in zona portului Calais, in nordul Frantei, iar ministrul britanic de interne, Theresa May, a avertizat luna trecuta ca imigrantii ar putea incerca sa ajunga in Marea Britanie pornind din acest port si din altele aflate in zona.