​Donald Trump, candidat pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidentiale ale Statelor Unite din 2016, a prezentat, duminica, intr-o conferinta de presa, planul sau pentru reforma imigratiei ilegale, scrieCNN. Miliardarul american propune chiar ca Mexicul sa finanteze construirea unui zid la granita sa cu Statele Unite, pentru a opri ceea ce el numeste “exportul de crima si saracie”, se arata in planul publicat pe site-uldonaldjtrump.com

Donald TrumpFoto: learningannex.com

Hotnews prezinta mai jos cele mai importante puncte ale politicii anti-imigratie a lui Donald Trump.

  • Obligarea guvernului mexican de a finanta construirea unui zid la granita sa cu Statele Unite 

“Ani de-a randul, liderii Mexicului au profitat de pe urma Statelor Unite, folosind imigratia ilegala pentru a-si exporta infractiunea si saracia din propria tara. Ei au publicat chair si pamflete cu sfaturi pentru a trece granita ilegal in SUA.”,afirma Donald Trump in planul sau anti-imigratie.

Costurile suportate de contribuabilii americani pentru asigurarea servicilor sociale pentru imigranti a ajuns la 4,2 miliarde de dolari in 2011, sustine miliardarul american. Somajul in randul afro-americanilor ar fi crescut tocmai din cauza imigratiei ilegale, potrivit lui Trump.

Candidatul pentru nominalizarea republicanilor afirma ca guvernul Mexicului este responsabil pentru imigratia ilegala si trebuie sa plateasca pentru toate costurile suportate de contribuabilii americani.

Astfel, Trump propune ca Mexicul sa finanteze construirea unui zid la granita dintre cele doua state. In cazul in care Mexicul nu accepta finantarea zidului, propunerea sa este ca SUA sa poata recurge la o serie de sanctiuni, precum: confiscarea sumelor de bani trimise spre conturile bancare din Mexic de catre imigrantii ilegali, cresterea taxelor percepute pentru eliberarea vizelor catre cetatenii mexicani, in special directori de companii si diplomati, cresterea taxelor pentru trecerea granitei.

Potrivit Bloomberg, purtatorul de cuvant al presedintelui Mexicului a declarat ca acesta nu a luat in serios declaratiile lui Donald Trump in legatura cu ridicarea unui zid la frontiera si finantarea sa de catre guvernul mexican.

Intr-o analiza publicata marti,Bloomberg sustineca planul lui Donald Trump de a creste taxele la vize pentru aplicantii mexicani ar incalca Acordul Nord-American de Comert Liber.

  • Neacordarea automata a cetateniei pentru copii imigrantilor ilegali care se nasc pe teritoriul Statelor Unite

“Cetatenia automata pentru copiii imigrantilor ilegali ramane o atractie principala pentru cei care trec granita. Doua treimi din alegatori sunt de acord ca actuala lege este una gresita, inclusiv Harry Reid, care a spus ca niciun stat normal nu acorda cetatenie in mod automat copiilor imigrantilor ilegali”, se arata in planul lui Trump de pe site-uldonaldjtrump.com

Bloomberg demonstreaza intr-o analiza, publicata marti, ca aceasta propune a lui Donald Trump ar incalca amendamentul al 14 –lea al Constitutiei SUA, care arata ca “Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite şi supuse jurisdicţiei lor sunt cetăţeni ai Statelor Unite şi ai statului în care locuiesc. Nici un stat nu va elabora sau aplica vreo lege care să restrângă privilegiile sau imunităţile cetăţenilor Statelor Unite”

  • Retinerea celor care incearca sa treaca granita ilegal. Trump sustine ca actuala procedura a vamesilor de la granita mexicano-americana este una gresita, intrucat imigrantii care sunt prinsi in timp ce trec granita in mod ilegal sunt eliberati in Mexic. 
  • Deportarea infractorilor care sunt imigranti ilegali. 

“Administratia Obama a deportat 76 000 de imigranti infractori in tarile lor de origine, doar in 2013. Toti imigrantii infractori trebuie deportati in tarile de unde provin, iar acest proces poate fi implementat prin refuzarea vizelor pentru statele care refuza sa-si accepte proprii criminali. Mai mult, putem introduce in codul penal, ca infractiune separata, incalcarea legii de catre un imigrant ilegal”, scrie Donald Trump in planul sau anti-imigratie.

  • Triplarea numarului de angajati al agentiei americane pentru vami si imigratie. Astfel, Donald Trump sustine ca numarul angajatilor pentru agentia americana, care se ocupa cu depistarea si deportarea imigrantilor ilegali, sa creasca de la 5 000 la 15 000. 
  • Obligatia de a angaja mai intai muncitori americani 
  • Oprirea abuzului asupra sistemului de ajutoare sociale. Astfel, Trump propune ca imigrantii care solicita viza sa demonstreze ca sunt capabili sa plateasca contributiile sociale. 
  • Intreruperea temporara a emiterii vizelor de rezidenta in SUA pentru straini si obligarea angajatorilor de a oferi locuri de munca americanilor. Donald Trump sustine ca astfel “mai multe femei vor intra pe piata muncii, salariile vor creste, iar imigratia va ajunge la un nivel foarte redus”. publicat pe site-ul donaldjtrump.com