Statul rus trebuie sa fi fost implicat in otravirea fostului spion KGB Alexander Litvinenko cu un izotop radioactiv, care s-a transformat intr-un “atac nuclear pe strazile Londrei”, s-a declarat joi in cadrul anchetei privind aceasta crima, potrivit Reuters.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Inainte de moartea sa, Litvinenko l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca a ordonat uciderea sa.

El a murit la cateva saptamani dupa ce a baut ceai otravit cu polonium 210 in hotelul Millenium din Londra.

“Dovezile indica faptul ca singura explicatie credibila este ca statul rus a fost implicat intr-o forma sau alta in uciderea lui Litvinenko”, a spus in pledoaria sa de incheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul ce pledeaza ca reprezentant al politiei londoneze.

Controversa generata de moartea lui Litvinenko a coborat relatiile anglo-ruse la minimul de dupa Razboiul Rece.

Presedintele comisiei de ancheta a declarat si el ca la prima vedere exista dovezi de vinovatie ale partii rusesti.

Marea Britanie i-a acuzat pe rusii Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy - tot fost agent KGB, acum parlamentar - ca au faptuit crima, dar ei au negat orice implicare iar Rusia a refuzat sa-i extradeze.

In cadrul anchetei s-a descoperit ca urme de polonium au fost gasite in mai multe parti ale Londrei, inclusiv birouri, hoteluri, avioane, si chiar pe stadionul echipei Arsenal.

“Indiferent cate medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoy pentru servicii catre tara mama… sau de cate ori promite Kovtun sa distruga aceasta ancheta, Lugovoy si Kovtun nu au niciun raspuns credibil pentru dovezile stiintifice si pentru urma de polonium pe care au lasat-o in urma”, a spus Horwell.