Ministrul grec al Finantelor, Euclid Tsakalotos, a solicitat oficial ajutorul Fondului Monetar International, un pas inainte in negocierile pentru un nou plan de sustinere a Greciei, potrivit unei scrisori date publicitatii vineri si citata de AFP. Raspunzand unei cerinte formulate pe 13 iulie, in cursul unui summit extrem de tensionat, de celelalte state din zona euro, Euclid Tsakalotos a scris: "Dorim sa va informam ca solicitam un nou credit" din partea FMI.

Criza din GreciaFoto: Agerpres/Xinhua

Guvernul de la Atena, dominat de partidul stangii radicale Syriza, intentiona, dupa castigarea alegerilor parlamentare din ianuarie, sa renunte la orice plan de ajutorare al FMI, considerat partizan inflexibil al masurilor de austeritate, aminteste Agerpres.

Guvernul elen vrea ca un acord privind programul de sustinere financiara sa fie convenit pana pe 20 august, cand Grecia trebuie sa plateasca BCE 3,4 miliarde de euro.

Parlamentul elen a aprobat joi un al doilea set de reforme solicitate de creditorii tarii pentru inceperea negocierilor pentru programul de salvare.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat promisiunea restructurarii datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unui pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in spatiul monedei unice.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.