Guvernul britanic a pledat vineri pentru infiintarea unui tribunal international care sa ii aduca in fata justitiei pe cei vinovati de prabusirea zborului MH17, un Boeing malaezian doborat in urma cu exact un an in estul Ucrainei, scrie AFP.

"Trebuie facuta dreptate pentru cei 298 de nevinovati care si-au pierdut viata. Pentru aceasta este nevoie de un tribunal international, bazat pe o rezolutie cu caracter obligatoriu pentru statele membre ale ONU, cu scopul de a-i judeca pe cei vinovati", a declarat intr-un comunicat ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a carui tara este membru permanent al Consiliului de Securitate, potrivit Agerpres.

"Orice incercare de a impiedica acest proces ar lipsi victimele de dreptul la justitie si nu va fi tolerata", a adaugat el, reinnoind "condoleantele adresate tuturor persoanelor afectate" de drama ce a costat viata a 10 cetateni britanici.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborat pe 17 iulie 2014 intr-o zona apropiata de linia de front dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Tragedia s-a soldat cu moartea a 298 de pasageri si membri ai echipajului, in majoritate olandezi.

La scurt timp, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat Rezolutia 2166 care cere ca vinovatii pentru aceasta catastrofa "sa dea socoteala, iar toate statele sa coopereze din plin".

Malaezia, Olanda si alte tari au lansat deja ideea unui tribunal sub egida ONU, dar aceasta optiune a fost respinsa ca fiind "contraproductiva" de catre Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, cu drept de veto.

La randul sau, China, alt membru permanent, va sustine o astfel de instanta daca cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ajung la un acord, a informat saptamana trecuta o sursa diplomatica, referindu-se la discutii ce au loc la Natiunile Unite.

Kievul si occidentalii ii suspecteaza pe separatistii prorusi ca au utilizat o racheta sol-aer BUK, furnizata in opinia lor de Rusia, pentru a dobori avionul malaezian. Moscova a respins categoric orice implicare in aceasta catastrofa, acuzandu-i in schimb pe militarii ucraineni.