Grecia va avea nevoie de o reducere a datoriei mult mai mare decat partenerii din zona euro sunt pregatiti sa ia in considerare in acest moment, un motiv fiind daunele grave suferite de economia elena si de banci in ultimele doua saptamani, arata un studiu confidential realizat de Fondul Monetar International si vazut de Reuters.

Criza din GreciaFoto: Agerpres/Xinhua

Analiza actualizata a sustenabilitatii datoriei (DSA) a fost trimisa guvernelor din zona euro luni seara, la cateva ore dupa ce Atena si cei 18 parteneri europeni ai sai s-au pus de acord, de principiu, sa deschida negocierile cu privire la un al treilea program de salvare de pana la 86 de miliarde de euro in schimbul unor masuri de austeritate mai dure si a unor reforme structurale.

"Deteriorarea dramatica a sustenabilitatii datoriei indica nevoia de reducere a datoriilor pe o scara care ar trebui sa mearga mult dincolo de ceea ce a fost luat in considerare pana acum - si ceea ce a fost propus de ESM", a declarat FMI, referindu-se la fondul de salvare Mecanismul European de Stabilitate.

Fondul a lansat documentul, marti, la Washington, dupa ce a fost vazut de Reuters si alte organizatii de presa.

Un inalt oficial al FMI a declarat marti seara ca scutirea de datorii ar da Greciei o sansa de recuperare si ar fi necesara in cazul in care fondul ar ramane implicat in orice nou program pentru Grecia.

"Nu cred ca este un truc sau o rostogolire a problemei", a declarat oficialul, sub protectia anonimatului. "Aceasta este o masura dramatica de a lua intregul stoc European (al datoriei - n.red.) si a-l reprofila", astfel incat tara sa aiba o sansa sa revina pe crestere economica.

Tarile europene ar trebui sa dea Greciei o perioada de gratie de 30 de ani pentru deservirea intregii sale datoriile europene, inclusiv pentru creditele noi, si o extensie dramatica a termenelor de maturitate, sau, daca nu, sa efectueze transferuri fiscale anuale explicite catre bugetul grec ori sa accepte "marje de ajustare profunda, in avans" pe imprumuturile catre Atena, se arata in raport.

Raportul a fost dat pe surse in timp ce ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a dezvaluit faptul ca unii membri ai guvernului de la Berlin cred ca ar fi fost mai bine ca Grecia sa ia "o pauza" din zona euro, mai degraba decat sa primeasca un alt plan de salvare gigant.

Studiul FMI sustine ca inchiderea bancilor grecesti si impunerea controalelor de capital la 29 iunie " a avut un efect puternic asupra sistemului bancar si a economiei, ducand la o noua deteriorare semnificativa a sustenabilitatii datoriei in raport cu ceea ce a fost proiectat in raportul DSA publicat recent".

Membrii UE din comitetul executiv al FMI au incercat in zadar sa opreasca publicarea studiului anterior, din 2 iulie, cu 3 zile inainte de referendumul din Grecia prin care au fost respinse conditiile anterioare pentru un bailout, au declarat atunci surse familiarizate cu subiectul pentru Reuters.