Liderii tarilor din Zona Euro s-au intalnit marti, pentru un summit special la Bruxelles, care s-a incheiat insa cu o noua amanare, dupa ce oficialii greci au starnit consternare, dupa ce s-au prezentat la discutii fara nicio propunere concreta.

Cu o zi inaintea acestei reuniuni cruciale, Germania si Franta au incercat sa mascheze diferentele lor de abordare in acesta problema si sa prezinte o pozitie comuna in fata premierului grec Alexis Tsipras, puternic sustinut de 61,31% dintre greci care au spus un "Nu" hotarat la referendumul de duminica privind conditiile creditorilor Greciei.

-----------------------------------

Iata mai jos desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de marti:

00:56 Premierul grec, Alexis Tsipras, s-a declarat hotarat sa "continue efortul" pentru obtinerea unui acord cu creditorii tarii care garanteaza o iesire din criza" si stoparea perspectivei grexitului.

Liderii europeni reuniti la Bruxelles au convenit sa lanseze "o procedura rapida" in vederea unui astfel de acord, a adaugat el, asigurand ca "toti" partenerii europeni realizeaza ca aceasta criza "este o problema europeana care trebuie rezolvata".

00:50 Liderii europeni au pregatit un "scenariu detaliat" in cazul in care Grecia va trebui sa paraseasca zona euro, a declarat marti seara presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, care a precizat ca nu exclude aceasta ipoteza.

23:51 Un summit european exceptional dedicat Greciei va avea loc duminica, la Bruxelles, a anuntat marti seara seful guvernului italian, Matteo Renzi, care spera intr-o reuniune "decisiva" pentru a evita o iesire a tarii din zona zone euro.

"Vom convoca o reuniune duminica viitoare, pe care o speram decisiva", a afirmat Renzi, la finalul summitului zonei euro dedicat dosarului grecesc.

"Sper si cred ca o solutie definitiva va fi posibila duminica", a precizat acesta.

21:55 Guvernul grec va prezenta miercuri un text provizoriu de sinteza, care va tine cont de "propunerile institutiilor", de "rezultatele referendumului" si de pozitia comuna a partidelor grecesti, stabilita luni, a anuntat o sursa din guvernul de la Atena.

Ora 21:45 Ministrul grec al Finantelor le-a spus reporterilor din Centrul de presa de la Bruxelles ca exista "vointa politica" la Bruxelles pentru a da Atenei o noua sansa. Intrebat de jurnalisti de ce nu a venit astazi la Bruxelles cu o noua propunere, ministrul Tsakalotos a raspuns "e mai complicat de atat"

Ora 21:06 Au aparut zvonuri la Bruxelles ca duminica ar urma sa fie organizat un summit pe tema Greciei, in cazul in care ministrii de Finante nu ajung la o solutie inainte de aceasta data, scrie The Guardian. Informatia este prezentata si de Reuters, care citeaza doua surse din randl oficialilor UE, iar trimisul Bloomberg la Bruxelles, Arne Delfs, scrie pe Twiiter ca un oficial german a declarat ca summitul de duminiac este o optiune.

Reuters relateaza ca liderii din zona euro ar putea sa ia parte la un summit de urgenta desfasurat duminica pentru a aproba un plan de ajutor pentru Grecia, in cazul in care institutiile creditoare sunt multumite de planul de reforma inaintat de Atena, au declarat doua surse din randul oficialilor seniori ai UE.

Analistii se asteapta ca Grecia sa trimita in urmatoarele ore o cerere oficiala pentru un program de asistenta pe termen mediu pentru fondurile de salvare disponibile prin Mecanismul European de Stabilitate, iar ministrii de inante din zona euro au precizat ca vor avea o conferinta telefonica miercuri dimineata in care vor discuta solicitarea.

In paralel, surse au declarat ca Alexis Tsipras ar urma sa transmita un plan de reforme care sa faca finantele greci sustenabie si care ar presupune actiuni care sa fie transpuse in legea elena inainte de urmatorul summit de urgenta.

Ora 20:30 Barack Obama a discutat telefonic cu Angela Merkel, inaintea discutiei cancelarului cu premierul Alexis Tsipras, a anuntat Casa Alba.

"Continuam sa incurajam toate partile sa participe de o maniera constructiva la discutii", a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al executivului american, care a facut inca o data apel la compromis.

Ora 20:12 Premierul italian Matteo Renzi este mai optimist decat ceilalti lideri europeni. Seful executivului de la Roma a declarat pentru presa ca se poate ajunge la un acord cu Grecia in orele urmatoare.

Renzi a avertizat, totodata, ca Europa are nevoie de mai mult decat o ¬solutie tehnica¬ la criza, scrie The Guardian.

Ora 19:31 Angela Merkel estimeaza ca nu exista inca o baza de negociere pentru un nou acord de ajutor financiar cu Grecia. (AFP)

Ora 19:17 Barack Obama a avut o discutie telefonica cu Alexis Tsipras, presedintele american exprimandu-si speranta intr-o rezolvare pozitiva a negocierilor dintre premierul grec si partenerii sai europeni, scrie agentia greaca de presa Ana, preluata de AFP.

Potrivit sursei citate, discutia a avut loc in momentul in care Alexis Tsipras se afla la Bruxelles, unde urma sa se intalneasca cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, inainte de participarea la summitul european extraordinar.

Ora 19:08 Angela Merkel, Francois Hollande, Jean Claude Juncker si Alexis Tsipras au inceput discutiile, in spatele usilor inchise. La intalnire mai iau parte consilierii lor, scrie The Guardian.

Ora 19:02 Grecia va adresa probabil o noua cerere de ajutor financiar catre zona euro miercuri, a anuntat presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

"Nu exista o scrisoare astazi" pentru a formaliza o noua cerere de ajutor din partea Atenei, a subliniat Dijsselbloem, citat de AFP. "Speram sa o primim maine si va fi o noua reuniune Eurogrup pentru a o examina", a adaugat acesta.

Ora 18:47 Francois Hollande, unul dintre ultimii aliati al Greciei, avertizeaza guvernul de la Atena ca trebuie sa vina cu "propuneri serioase si credibile". Hollande a adaugat ca Grecia trebuie sa faca repede reforme. (The Telegraph)

Ora 18:06 Jurnalistii internationali relateaza ca noul ministru al Finantelor Euclid Tsakalotos pare sa fi facut o greseala de incepator, venind la intalnirea Eurogroup cu notitele scrie pe o foaie de hartie tinuta astfel incat sa poata fi vazute de ceilalti si implicit fotografiate.

Notitele sunt scrise pe o foaie de hartie de la hotelul din Bruxelles unde acesta sta, The Hotel, si sunt scrise in engleza. Din ce se poate observa pe foaia de hartie, printre puncetele notate se numara si "no triumphalism" - o notita sa nu dea dovada de o atitudine triumfala in fata partenerilor europeni dupa succesul taberei NU in referendumul de duminica.

Ora 17:46 Pentru a complica si mai mult situatia, oficialii greci sustin ca i-au trimis lui Juncker o propunere cu amendamente, scrie The Telegraph.

Ora 17:05 Premierul grec Alexis Tsipras va sustine un discurs miercuri in Parlamentul European de la Strasbourg. (The Telegraph)

Anuntul a fost facut de presedintele Parlamentului European care a precizat pe Twitter ca Tsipras i-a confirmat ca se va adresa europarlamentarilor.

Ora 16:52 Mai multe surse relateaza ca Grecia nu a venit cu un propuneri noi la intalnirea Eurogroup, informeaza The Guardian. Un oficial din zona euro a declarat insa pentru Financial Times ca Atena va inainta maine un plan nou. The Telegraph relateaza ca intalnirea Eurogroup se va desfasura precum programat, in pofida lipsei unor noi propuneri din partea Greciei.

Ora 16:43 Western Union reia serviciul de transfer de bani in Grecia

Western Union co a anuntat marti ca reia serviciul de transfer de bani in Grecia, permitand clintilor din tara sa primeasca bani din strainante, informeaza Reuters.

Comapnaia a precizat ca, desi suma intreaga care va putea fi transferata va fi creditata detinatorilor de conturi, utilizatorii nu vor putea sa retraga mai mult de 60 de euro pe zi, precum stabilesc masurile de control impuse recent de guvernul grec.

Western Union anunta pe 29 iulie ca institutia va fi inchisa in Grecia pe parcursul intregii saptamani.

Ora 15:22 Banca Centrala Europeana afirma ca nu poate fi "exagerat de generoasa" cu fondurile de urgenta (Reuters)

Banca Centrala Europeana nu poate acorda finantare de ugenta bancilor in termeni "extrem de generosi" sau fara garantii suficiente, se arata intr-un document facut public marti in care sunt prezentati termeni stricti pentru bancile din Grecia si din alte tari care solicita fonduri de urgenta.

Ora 14:30 O iesire a Greciei din zona euro nu este exclusa daca Atena nu prezinta "un pachet credibil de reforme", a avertizat marti Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.

"Daca increderea nu este stabilita, daca niciun program credibil de reforme nu este prezentat", o iesire din zona euro "nu poate fi exclusa", a declarat comisarul insarcinat cu euro, la sosirea la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, la Bruxelles.

Ora 13:48 Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat marti in favoarea ramanerii Greciei in zona euro, dupa ce duminica afirmase la un post de radio german ca Atena ar putea fi nevoita sa introduca o alta moneda, daca grecii vor respinge prin referendum conditiile cerute de creditorii internationali.

Ora 12:01 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca isi doreste sa evite o iesire a Greciei din zona euro si ca "este momentul sa se revina la masa negocierilor", cu cateva ore inaintea summit-ului crucial al zonei euro, potrivit AFP.

Ora 11:25 Franta "va face totul" ca Grecia sa ramana in zona euro, a declarat marti premierul francez Manuel Valls, la doua zile dupa ce grecii au pus sub semnul intrebarii viitorul tarii in uniunea monetara prin respingerea prin referendum a programului de reforme propus de creditori.

Ora 11:01 Fostul presedinte cubanez Fidel Castro l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru "victoria politica stralucitoare" la referendumul de duminica. Fidel Castro, in varsta de 88 de ani, a anuntat, intr-o scrisoare transmisa presei, ca "a urmarit indeaproape aceasta victorie". Castro i-a urat "scumpului coleg Alexis Tsipras" sa aiba parte de "cel mai mare succes".

Ora 10:05Presedintele rus Vladimir Putin a avut, luni, convorbiri telefonice cu directorul FMI, Christine Lagarde, si cu presedintele francez, Francois Hollande, pe tema datoriilor Greciei si a evolutiei zonei euro.

Ora 09.00 - "Bazele unui acord cu Grecia exista", a spus marti premierul francez. Frantaeste"convinsa"ca nu putem"sa ne asumam risculdeiesirea Grecieidin Zona Euro", a adaugat prim-ministrul francez citat de AFP.

Ora 07.50 - Premierul Alexis Tsipras este de asteptat sa prezinte noi propuneri la un summitul de urgenta. Planul sau prevede o reducere a datoriei Greciei cu pana la 30%, scrie BBCNews online.

Dupa discutiile purtate la Paris luni, presedintele Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au dorit sa arate o oarecare unitate in mesajul lor transmis Atenei.

Cancelarul considera ca trebuie sa obtina "urgent" de la guvernul grec "propunerile destul de precise" in timp ce presedintele francez a cerut propuneri "serioase". Dar, domnul Hollande, adept al unei pozitii conciliante, a reiterat faptul ca usa a ramas "deschisa" pentru discutii si a insistat pentru "solidaritate".

Angela Merkel, a estimat ca ultima propunere a creditorilor Greciei (Comisia Europeana, BCE, FMI) a fost "generoasa". Este exact planul, care a fost respins in numar coplesitor in cadrul referendumului de duminica trecuta.

BCE mentine finantarea de urgenta pentru bancile grecesti

Intre timp, bancile din Grecia raman inchise marti si miercuri. Ar fi trebuit sa se deschida marti, dar presedintele Asociatiei bancare elene, Louka Katseli, a declarat ca perioada a fost prelungita in urma discutiilor de luni, transmite BBCNews.

Ministrul Economiei din Grecia, Georgios Stathakis, a explicat luni la BBC ca BCE trebuie sa tina bancile grecesti in viata timp de sapte pana la 10 zile, astfel incat negocierile sa poata avea loc.

De altfel, Banca Centrala Europeana a anuntat luni seara ca mentine nivelul actual al programului de asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, transmite AFP. BCE precizeaza ca va inaspri totusi conditiile de acordare a finantari.

Din 26 iunie, finantarea in cadrul ELA a fost plafonata la aproape 89 de miliarde de dolari.

Premierul grec Alexis Tsipras i-a spus guvernatorului Bancii Centrale Europene Mario Draghi, in timpul unei convorbiri telefonice desfasurate luni, ca este nevoie de ridicarea imediata a controlului capitalului in Grecia, a declarat un oficial guvernamental citat de Reuters.