Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a acuzat sambata creditorii internationali ai tarii sale de "terorism" si de intentia de a-i "umili pe greci", cu o zi inaintea referendumului prin care acestia se vor pronunta asupra ultimelor propuneri de acord ale institutiilor creditoare. "Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a acuzat Varoufakis intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, potrivit Agerpres.

Yanis VaroufakisFoto: Captura YouTube

"De ce ne-au obligat sa inchidem bancile? Pentru a le insufla oamenilor teama. Si cand este vorba despre a raspandi frica, numim acest fenomen terorism", a sustinut ministrul elen, referindu-se la politica dusa de creditori Atenei - Fondul Monetar International, Banca Centrala Europana si Uniunea Europeana.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminica, bancile din Grecia se vor redeschide si va exista un acord cu creditorii, a dat asigurari Varoufakis. "Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin si absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, asa incat vom ajunge la un acord", a insistat el. "UE nu isi permite colapsul financiar al Greciei",

El a reiterat ca, in cazul victoriei lui "da" va demisiona, dar a acuzat ca "ceea ce vor Bruxelles si troica este ca sa castige pentru a-i putea umili astfel pe greci".

"Cred ca in toata Europa este nevoie de partide ca Syriza si Podemos, partide in acelasi timp critice fata de sistem, dar si pro-europene si democrate. Cei care ne detesta vor sa ne faca sa trecem drept antieuropeni, dar nu, nu este adevarat, nu suntem asa", a mai spus Yanis Varoufakis in interviu.