Rezervarile turistice din Grecia sunt in scadere puternica, din cauza referendumului, a deciziei autoritatilor de a opri activitatea bancilor si a ratarii platii datoriei de 1,54 miliarde de euro catre FMI, avertizeaza profesionisti din industria elena de profil, relateaza Kathimerini, citat de Mediafax.

GreciaFoto: Photoxpress.com

Seful Asociatiei Elene a Companiilor de Turism (SETE), Andreas Andreadis, a spus ca rezervarile hoteliere scad cu 50.000 pe zi, din cauza evenimentelor din tara.

Avand in vedere ca rezervarile last-minute reprezinta 20% din traficul turistic, este de asteptat ca lovitura data turismului sa fie puternica, cu efecte asupra locurilor de munca, daca tendinta va fi de durata.

Mai mult, exista un val de anulari a rezervarilor la hotelurile din Atena, in timp ce rezervarile facute de greci au scazut aproape la zero.

Andreadis a spus ca activarea Target 2, un sistem interbancar de plati pentru procesarea in timp real a transferurilor transfrontaliere in UE, este esentiala pentru facilitarea tranzactiilor cu alte tari si permiterea importurilor esentiale.

El a avertizat ca stocurile de alimente si bauturi ajung doar pentru acoperirea necesarului hotelurilor pentru inca o saptamana.

Date publicate miercuri de site-urile Travelplanet 24 si Airtickets au aratat ca rezervarile de bilete de avion pentru Grecia, destinate perioadei iulie-septembrie, au scazut cu pana la 50%.

Rata anularilor a crescut de la un nivel mediu de 1,05% la 7,2%, incepand din 27 iulie, cu un varf de 22% inregistrat luni.

In mod similar, rezervarile de bilete pentru feriboat-uri, care au crescut cu 10% pana pe 25 iunie, fata de intervalul similar din 2014, au scazut ulterior cu 60% dupa anuntarea referendumului de catre premierul Alexis Tsipras.

Intre timp, SETE a informat ambasada Statelor Unite in Grecia ca un touroperator american important a anuntat asociatia ca a primit solicitari sa nu plateasca banii datorati hotelierilor eleni pentru rezervarile de luna trecuta. Ambasada investigheaza informatia, in timp ce FMI a publicat un comunicat in care a negat ca ar fi dat un astfel de ordin.