Uniunea Europeana a indemnat Kievul sa acorde un statut special pe durata nedeterminata regiunilor separatiste Donetk si Lugansk (Donbas), relateaza marti Ukrainska Pravda, citata de Mediafax.

Aceasta cerere a fost formulata de comisarul european pentru Politica de Vecinatate, Johannes Hahn, in cursul ultimei sale vizite la Kiev.

Vicepresedinta Comisiei de Externe din cadrul Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), Ivanna Klimpus-Tintadze, a confirmat pentru Ukrainska Pravda aceasta informatie.

"Europeanii ne cer sa propunem o strategie cu privire la un statut special pentru Donbas. In plus, ei cer ca durata statutului sa nu se limiteze la trei ani, ci sa fie nedeterminata", a declarat ea.

Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgentilor separatisti este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a semnat la 18 martie un decret de promulgare a unei legi care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Donetk si Lugansk.

Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Donetk si Lugansk, "ocupate temporar", urmeaza sa intre in vigoare dupa alegerile locale in cele doua regiuni din estul tarii.

Liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk nu vor avea dreptul sa participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar dupa incetarea completa a actiunilor militare. Kievul va coopera doar cu noii alesi in cele doua regiuni, specifica legea.

Insa liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, au anuntat, intr-un comunicat comun difuzat imediat dupa promulgarea legii, ca nu vor ajunge la vreun compromis cu autoritatile de la Kiev atat timp cat "deciziile rusinoase" cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a denuntat la acea vreme noua lege, sustinand ca Administratia Porosenko a introdus "termeni suplimentari in proiectul de lege", nestipulate in acordul semnat la Minsk.

Recent, presedintele rus Vladimir Putin a cerut Statelor Unite si Uniunii Europene sa exercite influenta asupra Administratiei prooccidentale de la Kiev pentru sporirea autonomiei regiunilor Donetk si Lugansk.

"Noi facem totul si vom continua sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru a exercita influenta asupra autoritatilor din republicile autoproclamate Donetk si Lugansk. Dar nu depinde totul de noi. Partenerii nostri din Europa si din Statele Unite trebuie sa exercite o influenta adecvata asupra autoritatilor de la Kiev pentru a aplica in totalitate Acordul de la Minsk", a spus Putin intr-un interviu acordat la inceputul lui iunie cotidianului italian Corriere della Sera.

"In mod concret, este necesara modificarea Constitutiei Ucranei, pentru a se garanta drepturi de autonomie republicilor nerecunoscute", a insistat Putin, referindu-se la autoproclamatele republici separatiste Donetk si Lugansk.