Guvernul de la Atena si creditorii sai internationali - BCE, FMI si UE - vor relua sambata, la Bruxelles, negocierile asupra datoriei Greciei, in contextul in care statul elen trebuie sa ramburseze Fondului Monetar International 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie, relateaza Mediafax citand Euronews.

Sansa ajungerii la un acord asupra datoriei Greciei era tot mai mica, joi, in urma plecarii de la Bruxelles atat a echipei de negociatori a FMI, cat si a echipei Guvernului grec, FMI evocand "divergente majore" intre Atena si creditorii sai.

In plus, intalnirea de joi dintre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul grec, Alexis Tsirpas, s-a incheiat fara vreun anunt, oficiali europeni afirmand ulterior ca ar fi vorba de "ultima tentativa de ajungere la un acord".

Insa Guvernul de la Atena a anuntat vineri, intr-un comunicat, ca este "pregatit" sa prezinte "noi propuneri" de reforma. Grecia se opune taierii pensiilor sau cresterii TVA, dar cere in acelasi timp o relaxare in privinta datoriei publice.

Cererile Guvernului grec i-au exasperat pe negociatorii FMI, care au fost foarte aproape sa se retraga de la negocieri.

Dialogul dintre Guvernul de la Atena si creditorii sai s-a relansat insa, cu scopul de a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.