Cetatenii Republicii Moldova merita mai mult decat mimarea implementarii reformelor, a declarat seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Pirkka Tapiola, care a tinut sa precizeze ca, in ciuda angajamentelor asumate de autoritatile de la Chisinau, rezultatele in lupta cu flagelul coruptiei sunt extrem de modeste, scriejurnal.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul a participat la o conferinta pe durata careia judecatorii si procurorii moldoveni au primit sfaturi de la colegii lor din Franta despre cum sa combata si sa previna coruptia.

"Coruptia din sistemul judiciar este una dintre cele mai grave probleme ale Moldovei. La sfarsitul anului 2013, Parlamentul a adoptat un pachet de legi anticoruptie. Din pacate, rezultatele sunt modeste in raport cu obiectivele fixate. Nu mai putem continua in acelasi ritm, sa ne prefacem ca implementam reforme. Cetatenii moldoveni merita mai mult", a declarat Pirkka Tapiola.

Si alti oficiali europeni au impartasit punctul de vedere exprimat de seful Delegatiei UE, subliniind totodata ca in lupta cu flagelul coruptiei procurorii si magistratii trebuie sa dea dovada de curaj si verticalitate.

"Rezultatele sunt modeste in procesul de combatare a coruptiei din justitie. Evident, asistenta financiara straina nu este suficienta. Schimbarea trebuie sa vina din interior. Trebuie sa va schimbati obiceiurile, mentalitatea si sa aveti curaj", a remarcat seful Oficiului Consiliului Europei in Moldova, Jose Luis Herrero.

"O justitie egala si echitabila reprezinta un element crucial pentru stabilitatea tarii. Aveti o sarcina foarte dificila in fata. In lupta cu flagelul coruptiei din sistemul judecatoresc este ca in lupta contra alcoolismului. Trebuie sa aplicati principiul zero toleranta", a adaugat ambasadorul Frantei in Moldova, Pascal Vagogne.

Prezenti la eveniment, seful Curtii Supreme de Justitie, dar si cel al Consiliului Superior al Magistraturii nu au comentat declaratiile oficialilor europeni. In schimb, procurorul general, a subliniat ca eradicarea coruptiei din sistem nu este deloc o sarcina usoara.

"Acceptam criticile, acceptam obiectiile. Procuratura Republicii Moldova este parte a schimbarilor care se intampla in domeniul respectiv si nu este deloc usoara aceasta activitate, mai ales in Republica Moldova", a spus Corneliu Gurin.