Deputatul olandez de extrema-dreapta Geert Wilders doreste sa expuna in parlamentul din Olanda caricaturi cu Mahomed prezentate la un concurs de caricaturi ale profetului, ce a fost vizat duminica in Texas de un atac revendicat de Statul Islamic (SI), a relatat AFP.

Geert Wilders a pronuntat el insusi un discurs cu ocazia concursului, organizat de o asociatie considerata ca islamofoba, si a parasit dupa putin timp locul inainte ca atacul sa se produca, citeaza Agerpres.

"Am cerut parlamentului sa expun aceleasi caricaturi care au fost expuse la Garland", a declarat Geert Wilders intr-un interviu pentru AFP, referindu-se la cartierul de la o periferie a Dallasului, unde a avut loc schimbul de focuri.

Atacul a fost comis duminica seara de doi barbati inarmati pana in dinti, dintre care unul era cunoscut de autoritati ca simpatizant al jihadului. Un agent de securitate a fost ranit usor, inainte ca cei doi atacatori sa fie ucisi de un politist.

Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat marti pentru prima data un atac comis pe teritoriul Statelor Unite, dar Casa Alba s-a aratat prudenta cu privire la eventuala legatura intre autorii atacului din Texas si Statul Islamic.

"Trebuie sa aratam ca nu putem fi intimidati", a declarat politicianul olandez, al carui partid dispune de 12 locuri dintr-un total de 150 ale parlamentului oldandez.

Wilders, care respinge ca partidul sau sa fie etichetat ca fiind de extrema-dreapta, vrea sa obtina interzicerea Coranului, pe care il compara cu "Mein Kampf", manifestul politic al lui Adolf Hitler, si doreste sa puna capat imigratiei provenind din tari musulmane.

Deputatul este urmarit pentru incitare la ura, fiindca in cursul unui miting electoral in 2014, a promis sustinatorilor sai ca vor fi "mai putini marocani" in Olanda, aminteste AFP.