Opt milioane de oameni sunt afectati de cutremurul devastator care a ucis cel putin 4 310 de persoane din Nepal, o tara cu aproape 28 de milioane de locuitori, anunta marti ONU. Mai mult de 1,4 milioane de persoane au nevoie de hrana, populatia neavand nici apa si adapost, a declarat ca organizatia intr-o declaratie citata de AFP.

Echipele de salvare incearca marti sa ajunga in regiunile izolate din apropiere de epicentrul cutremurului de pamant cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter, produs sambata, 25 aprilie.

Seismul a devastat capitala Kathmandu si a provocat exodul locuitorilor sinistrati. Persoanele care au scapat cu viata din cutremur, iin timpul caruia peste 7.500 de oameni au fost raniti, potrivit celui mai recent bilant publicat luni seara de guvern, se inghesuiau in autocare, inclusiv pe acoperisul acestora, in incercarea de a parasi Katmandu.

Cutremurul a declansat o serie de avalanse pe Muntele Everest unde se aflau sute de persoane la inceputul sezonului de alpinism. 18 persoane au fost ucise.

Programul alimentar mondial (PAM) al ONU pregateste o operatiune "masiva" de ajutor si spera sa trimita cat mai repede primul avion incarcat cu ajutoare umanitare, a anuntat un purtator de cuvant.