Coreea de Nord a tras doua rachete sol-aer de pe coasta sa de vest, a anuntat Coreea de Sud joi, acest nou tir fiind executat chiar inainte ca secretarul SUA pentru aparare sa viziteze regiunea, informeaza Reuters. Cele doua racahete cu raza mica de actiune au fost trase marti, dupa ce vineri mai fusesera trase alte patru rachete cu raza scurta de actiune, a spus ministrul apararii din Coreea de Sud.

Racheta Coreea de NordFoto: Hotnews

Secretarul american pentru aparare, Ash Carter a sosit marti dupa-amiaza in Japonia si a plecat joi in Coreea de Sud, unde se asteapta sa discute un raspuns fata de amenintarea pe care o pun lansarile de rachete si programul nuclear din Coreea de Nord.

"Este doar o reamintire a faptului ca lucrurile sunt atat de tensionate in peninsula coreeana. Acesta este motivul pentru care fac aceasta vizita", a declarat Carter reporterilor prezenti la baza aeriana Yokota inainte sa plece spre Coreea de Sud.

"Daca este un mesaj de bun-venit, sunt flatat", a adaugat acesta.

Un oficial american de rang inalt a declarat Reuters ca testul cu rachete a fost un act provocator inainte de vizita lui Carter. "Gama lor de rachete este in crestere si, dupa cum vedem acum, este in crester si disponibilitatea lor de a testa aceste rachete", a spus oficialul citat.

Oficiali militari ai SUA au afirmat ca in Coreea de Sud este necesar un sistem de aparare seriana sofisticat pentru a contracara amenintarea Nordului, desi Washington-ul nu a facut inca o propunere formala de implementare a unui sistem anti-balistic THAAD si acest subiect nu este pe agenda oficiala a vizitei lui Carter.

China si Rusia sunt impotriva plasarii unui sistem THAAD in Coreea de Sud.